Ljekovita svojstva prase: Jača imunitet i snižava holesterol
Ilustracija

Prirodni antibiotik

Ljekovita svojstva prase: Jača imunitet i snižava holesterol

Vrijednost prase često se zanemaruje u savremenoj kuhinji, ali zbog nevjerovatnih ljekovitih svojstava krajnje je vrijeme da ovo povrće uvrstite na svoj svakodnevni meni.

Prasa sadrži tiosulfonate koji rezanjem povrća prelaze u sulfide. Te stvari djeluju kao prirodni antibiotici, snižavaju krvni pritisak i holesterol, jačaju imunološki sistem i imaju ulogu u prevenciji malignih oboljenja.

Takođe, prasa sadrži i vitamin B6 koji snižava nivo homocisteina u krvi. Tako ovo povrće reguliše nivo neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima.

Mnogi odbijaju jesti prasu zbog načina kuvanja. Iako predstavlja odličan dodatak jelima, ukoliko nije dovoljno skuvana može imati neugodan okus. Zbog toga se savjetuje da prasu ne treba često "povezivati" s vodom, a prilikom kuvanja čorbe dovoljno je ubaciti svega nekoliko sitnih kolutova.

Pržena prasa može biti odličan dodatak jelima. Dovoljno je da kolutiće prepržite na puteru i ubrzo će dobiti sladak ukus. U takvom stanju odlična je s tjesteninom, šunkom, sirom, paradajzom, krompirom ili kao prilog uz kobasice ili ribu.

 

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.