Kako da smršate, a da ne gladujete?
Ilustracija

Priprema za ljepše dane

Kako da smršate, a da ne gladujete?

Sezona “minus faze”, kada svi masovno prelaze na lakši način ishrane i spremaju se za proljeće, je počela. Da biste bez pretjeranog gladovanja smršali uvrsite ove tri navike u vašu svakodnevicu.

Vlakna su broj jedan 

Namirnice bogate vlaknima pomažu da se duže osjećamo siti, a podstiču i probavu što takođe pomaže pri mršavljenju. Birajte cijele žitarice, pasulj, sočivo i povrće. 

Namirnice s visokim nivoom vlakana imaju još jednu važnu prednost - sadrže prebiotike. Oni su zapravo hranjive stvari koje bakterije upotrebljavaju za rast i razmnožavanje, pa na taj način održavaju zdravlje probavnog trakta. 

Začinite obroke 

Do sada ste sigurno čuli da ljutkasto pomaže kod mršavljenja. Radi se o sastojku iz čili papričica – kapsaicin. 

Studije su pokazale da ima više blagodeti za zdravlje organizma, povećava otkucaje srca, ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja. 

Mijenjajte vježbe 

Ako tek počinjete s vježbanjem, ne zamarajte se vježbama - važno da ste se pokrenuli. Ali, kada steknete kondiciju onda malo ubrzajte tempo. 

Idite stepenicama umjesto liftom, prošetajte dok idete na posao makar jednu stanicu.

Super Zena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.