Šta otkriva boja krvi tokom onih dana
Ilustracija

Šta otkriva boja krvi tokom onih dana

Promjene u menstrualnoj krvi mogu, prema istraživanju Američkog koledža za ginekologiju, da se uzmu u obzir pri dijagnostikovanju raznih zdravstvenih problema.

Menstrualna krv tako može da pokaže hormonske promjene, narušen nivo šećera u krvi ili može da detektuje probleme sa srcem.

Roze boja 

Ovo je znak da je u vašem organizmu nizak nivo estrogena. 

Istraživanja su pokazala i da intenzivno vježbanje može da uzrokuje ovu pojavu, a to kasnije dovodi i do gubitka ciklusa što je uvod u nastanak osteoporoze. 

Svjetlija boja može da ukazuje i na policistične jajnike ili preuranjenu menopauzu. 

Vodenasta 

Ako je menstrualna krv sve svjetlija, vodenastija najvjerovatnije patite od anemije. Pratite promjene nekoliko mjeseci, a zatim se obavezno obratite ljekaru 

Tamno smeđa 

Ovo je normalno. Nije još u potpunosti poznato zašto se to događa, ali riječ je o starijoj krvi koja je oksidirala i sporije odlazi. 

Sa ugrušcima 

Gušća krv, sa komadićima je znak da je riječ o niskom nivou progesterona i visokom nivou estrogena. 

Manji "komadići" su uobičajeni, a ako distižu veličinu novčića onda je riječ o disbalansu hormona, piše Super Žena.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.