Sjećanja na preminule -  velike zimske Zadušnice,  danas nikako ne treba odbiti bilo čiju molbu za pomoć
Ilustracija

Obavezno zapalite svijeću

Sjećanja na preminule - velike zimske Zadušnice, danas nikako ne treba odbiti bilo čiju molbu za pomoć

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave Velike zimske zadušnice. Tog dana se obilježava sjećanje na sve preminule. Ide se na groblje ili u crkve i pali se svijeća.

Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje.

Zimske zadušnice su u subotu, pred Mjesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Na dan zadušnica ide se u crkvu, gdje se služi Sveta liturgija i parastos na kojem svještenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale svijeće, a sveštenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podsjeća na Hristove riječi da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svjetlosti Sunca.

Crno vino, kojim svještenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zacjeljuju rane grijeha.

Svijeća je simbol svjetlosti Hristove, koja treba da nas podsjeti na svijetlost kojom Hristos obasjava duše preminulih.

 Današnji dan posvećen je umrlima i običaj nalaže da se na groblje iznese dosta posluženja.

Pogrešno je vjerovanje da se to radi za dušu umrlih. Naprotiv, to se radi zbog svih bližnjih, a najviše sirotinje koju danas posebno treba pomagati, a duša preminulih namiriće se molitvom.

Danas nikako ne treba odbiti bilo čiju molbu za pomoć, niti ikoga treba otjerati sa groblja.

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.