Mineral iz jaja i ćuretine najbolje sredstvo u borbi protiv prehlade
Ilustracija

Ljekoviti minerali

Mineral iz jaja i ćuretine najbolje sredstvo u borbi protiv prehlade

Snažan imunitet je neophodan preduslov da uspješno odgovorimo na sve zadatke i izazove u svakodnevnom životu. Zato je, naročito u ovim hladnim danima, potreba za jačanjem imuniteta postala dio higijene življenja, dio naše zdravstvene kulture. Mnogo toga smo naučili o mineralima i vitaminima, pa znamo da je cink veoma značajan mineral za funkcionisanje imunološkog sistema.

Pravilnom ishranom i svježim, po mogućnosti i zdravo gajenim namirnicama, utičemo na to da budemo dovoljno snažni da nas ne pokosi prvi virus koji se pojavi u okruženju. Da organizmu nedostaje cink, znaćete po bijelim flekama na noktima, po tome što ste svaki čas šmrcavi i prehlađeni i što najprostije infekcije, poput upaljene i bolne zanoktice, sporo prolaze.

Djeluje kao antiseptik

Cink je mineral koji je neophodan za normalno funkcionisanje organizma, a višestruko je koristan i nezamjenljiv za jačanje imuniteta. Koristi se u prevenciji prehlada i gripa ili kod hroničnih infekcija, jer podstiče imuni sistem i ima antioksidativnu ulogu.  Kao jedan od najvažnijih elemenata koji nas štiti od prehlada, tako čestih u ovo doba godine, cink stimuliše imunitet tako što višestruko povećava nivo odbrambenih supstanci i što se direktno vezuje za omotač pojedinih virusa. Na isti način spriječava infekcije na koži i sluzokoži jer ima antiseptično dejstvo.

Preporučena dnevna doza cinka za žene je 8 mg, za muškarce i trudnice 11 mg, a za dojilje 12 mg.

Cink i vitamin C, moćan dvojac

Cink i vitamin C su moćan dvojac jer udruženi predstavljaju  snažno oružje za jačanje imuniteta. Ova kombinacija se naročito preporučuje u hladnim zimskim mjesecima kao zaštita od agresivnih infekcija i prehlada. Zato je važno da pojačate unos namirnica bogatih cinkom jer je hrana najvažniji saveznik dobrog zdravlja. Ovaj mineral se bolje apsorbuje iz namirnica životinjskog porekla, jaja, goveđeg i ćurećeg mesa, morskih plodova, a ima ga u orašastim plodovima i integralnim žitaricama.

 

Blic Žena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.