Danas je Sveti Trifun: Ako uradite OVU STVAR, naći ćete ljubav svog života

Danas je Sveti Trifun: Ako uradite OVU STVAR, naći ćete ljubav svog života

Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Svetog Trifuna. Ovaj svetac, Sveti Trifun, živio je u 3. vijeku nove ere u Maloj Aziji. Legenda kaže da je imao čudotvorni dar liječenja i da je njime uspio da “od zlog duha” izliječi ćerku rimskog cara Gordija.

Ukoliko želite da nađete ljubav svog života uradite sljedeće:

Uđite u dvorište crkve, ili sopstveno dvorište u ponoć. Bacite sjemenke (poput sjemenki suncokreta) preko vašeg ramena izgovarajući sljedeće:

“Raspršavam ove sjeme zaljubljen/a,
Ovo sjeme posijaću u ljubavi,
Ti, koja si moja prava ljubav,
Dođi po mene i ostani dok raste,
Baš kao i moja ljubav prema tebi”.

Pravoslavna crkva, vjerujući u čudnu moć molitvenog zastupnistva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih usjeva.

Postoji vjerovanje, ako na Trifundan pada snijeg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.

Vjeruje se da poslije ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i snijeg počne da se topi. Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, danas nijednom gostu ne smiju da naplate vino. Zato, požurite u kafane!

Sveti Valentin nikako ne može biti zamjena za svetog Trifuna, jer je riječ o dva potpuno različita sveca.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.