Dibaba oborila svjetski rekord na 2.000 metara u dvorani
Genzebe Dibaba

Pet minuta, 23 sekunde i 75 stotinki

Dibaba oborila svjetski rekord na 2.000 metara u dvorani

Atletičarka iz Etiopije Genzebe Dibaba oborila je svjetski rekord na 2.000 metara u dvorani na međunarodnom mitingu u španskom gradu Sabadelju.

Dibaba je rekord postavila u utorak uveče, a deonicu od 2.000 metara istrčala je za pet minuta, 23 sekunde i 75 stotinki i tako za skoro sedam sekundi nadmašila rekord koji je od 1998. godine držala Gabrijela Sabo, prenosi B92.

Međunarodna atletska federacija svjetski rekord na 2.000 metara u dvorani ne smatra zvaničnim rekordom. 

Mešutim, IAAF je naveo da se vrijeme koje je istrčala Dibaba može klasifikovati i kao svjetski rekord na otvorenom jer je bolje i od rekorda Sonje O'Salivan – 5:25,36. 

Dibaba, dvadesetpetogodišnja Etiopljanka, u svom vlasništvu ima još nekoliko svjetskih rekorda – na 1.500 metara na otvorenom, kao i na 1.500 metara, milju, dve milje, odnosno 3.000 i 5.000 metara u dvorani.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.