Kineski naučnici proizveli papir otporan na vatru i tečnosti (VIDEO)
Foto: Screenshot

Kineski naučnici proizveli papir otporan na vatru i tečnosti (VIDEO)

Naučnici s Instituta keramike u Šangaju proizveli su papir otporan na vatru i tečnost.

Naučnici su strukturi papira dodali posebnu vrstu kalcijuma kojeg su izolovali iz životinjske kosti, a taj element su nazvali hidroksiapatit.

Nova vrsta papira je otporna na vatru i do 200 stepeni celzijusa, kao i na kontakt s različitim vrstama tečnosti, kao što su voda, kafa, sok i slično.

Vođa istraživačkog tima Zu Jingije je kazao da je i ranije postojao papir koji je otporan ili na tečnost ili na vatru, ali da je novi kineski papir prvi koji je otporan na sve te faktore.

 On je kazao da će novi papir biti pogodan za široku upotrebu jer će tekst biti dugotrajno zaštićen na podlozi koja se može jednostavno čistiti vodom.

"Ova vrsta papira će biti pogodna i za važne dokumente koji će se lako moći stoljećima čuvati i bez specijalno opremljenih arhivskih prostorija. Ovaj izum će okončati eru kada su poplave i požari uništavali važnu istorijsku građu", kazao je Zu.

Naučnici su na projektu radili od 2008. a na tržištu će se naći u naredna tri mjeseca. Početna cijena će biti nešto viša od cijene običnog papira u formatu A4, ali će masovna proizvodnja vremenom donijeti i smanjenje cijene.

U jednom restoranu brze hrane u Šangaju se obroci služe upravo u posudama napravljenim od takvog papira, koji neće da izgori ni kada se grije na otvorenom plamenu. 

klix.ba

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.