Prodaja Honde u Evropi naglo raste
Honda HR-V

Prodaja Honde u Evropi naglo raste

Japanski proizvođač je u 2016. na Starom kontinentu isporučio blizu 160.000 automobila, uz godišnji rast od 20,8%.

Poređenja radi, kompletno tržište putničkih automobila u Evropskoj uniji u 2016. poraslo je za 6,8%, što rezultatu Honde daje još veću težinu. 

Porast prodaje za petinu u odnosu na 2015. postignut je prije svega zahvaljujući većoj tražnji za modelima HR-V, Jazz i Civic. Honda HR-V stigla je u 2016. do 34.921 novog vlasnika, dok je Honda Jazz prodata u 36.613 primjeraka, uz rast od 26% na godišnjem nivou. 

Kupci u Evropi bili su naročito zainteresovani za model Civic. Honda je u 2016. isporučila 47.300 primjeraka (+4,9%), uključujući i sportsku verziju Type R. Japanska kompanija zabilježila je rast na svih 5 najvažnijih evropskih tržišta (Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji). 

Najveći uspjeh postignut je u Italiji gdje je prodaja gotovo udvostručena (+98%) u odnosu na 2015. Značajan rast zabilježen je i u Finskoj (+47,7%), Portugalu (+38,6%) i Mađarskoj (+58,1%).

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.