Kako se ljekari štite od prehlade?
Ilustracija

Otkrili svoje tajne

Kako se ljekari štite od prehlade?

Vježbajte da biste ojačali imunitet. Koliko god vježbali, učiniće vam dobro, pa makar to bila i vježba 20-30 minuta.

1. Perite ruke redovno i što češće tokom dana. Perite ih toplom vodom i sapunom i to najmanje 20 sekundi. 

2. Ne dirajte nos i usta. Tokom sezone gripe hranu ne jedite rukama već uvijek priborom za jelo. Ako nešto jedete rukama, npr. sendvič, stavite salvetu oko njega. 

3. Čistite i površine oko sebe. Gripa i prehlada su virusi koji se lako prenose s osobe na osobu, ali i s površina na osobu. Zato redovno čistite telefone, tastature, ručke na vratima i bilo što što često dijelite s drugima, poput npr. hemijske olovke. 

"Ja redovno sa sobom nosim male bočice za čišćenje ruku na bazi alkohola i obilno ih iskoristima ako sumnjam da sam bio u kontaktu sa zarazom. Imam i antiseptičke maramice s kojima čistim svoj desktop i telefon. Stetoskop i olovke čistim alkoholom svaki dan", kaže Kristofer Tolčer, pedijatar iz L.A.

4. Vježbajte da biste ojačali imunitet. Koliko god vježbali, učiniće vam dobro, pa makar to bila i vježba 20-30 minuta.

5. Dodatna zaštita - kada ste bili u kontaktu sa nekim ko je obolio od gripa ili prehlade ili  se osjećate loše, uzmite tablete cinka. Nekoliko studija pokazalo je da cink može da smanji trajanje prehlade i ublažiti težinu, no druge studije otkrile su da ti zaključci nisu dovoljno snažni da bi se mogli generalno preporučiti. 

6. Ljekari  piju biljne čajeve s limunom i medom,. Topli su i odgovaraju nam ako nam je grlo bolno i ako kašljemo. Puno meda je  bolje od dekstrometorfana koji se koristi za djecu kod olakšavanja kašlja. 
Kod začepljenog nosa, odličan je fiziološki rastvor. On se sastoji samo od vode i morske soli pa ne može da šteti. - Jednom sam je koristila 18 puta na dan - otkrila je pedijatar otorinolaringolog Marela Botvel iz San Diega. Fiziološki rastvor  razrjeđuje šlajm, čisti sluznicu nosa i olakšava izbijanje sluzi iz nosa. 

7. Pileća supa se ne preporučuje bez razloga. Njena toplina pročišćava nos i olakšava disanje. Kombinacija sastojaka iz supe  ima odličan efekt na imunitetet i olakšava upalu uzrokovanu virusima prehlade, otkrilo je novo istraživanje.

 

Vijesti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.