Da li ste znali da je narandža kraljica voća?
Ilustracija

Sedam razloga

Da li ste znali da je narandža kraljica voća?

Sočna narandža mora da bude dio svake zimske posude s voćem. Glatke loptice, iznutra prekrivene bijelim vlaknima i ispunjene sočnim sokom, idealna su užina jer obiluju mineralima, vitaminom C i vodom koja nas osvježava.

Moćni minerali
Osim vitaminom C, narandže su bogate mineralima – kalcijumom, kalijumom i magnezijumom. Kalcijum čuva kosti, a kalijum nervni sistem i mišićna tkiva. Uz to je neophodan i za održavanje ravnoteže vode u organizmu. 

Idealno voće za trudnice i pušače
Poznato je da nikotin uništava vitamin C. Zato često kažu da, ako je nepušaču potrebna jedna narandža kao zaštita od prehlade, onda su pušaču potrebne tri. Ove narandžaste loptice svježine su idealna hrana i za trudnice jer obiluju folnom kisjelinom, neophodnom za razvoj fetusa. 

Visoki procenat vode
Sadrže visok procenat vode – 86 odsto, pa brzo zasite organizam. Birajte one s manje hrapavom korom, jer su sočnije i slađe. 

Ljekovita unutrašnja strana kore
Flavonoidi, moćni antioksidanti koji se najvećim dijelom nalaze u unutrašnjem, bijelom dijelu narandžine kore, smanjuju rizik od moždanog udara. 

Od narandže se dobija najpopularniji sok...
Od jedne narandže dobija se 90 ml soka koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto narandži prerađuje se u sok, pa je upravo sok od narandže najpopularniji u svijetu. 

... ali i keks
Još u 19. vijeku britanska kompanija Makviti" proizvela je prvi “jafa keks”, koji je dobio ime po vrsti narandže bez koštica. Ostale vrste narandže su kisjela narandža, velika narandža, bergamot narandža, narandža valensija i crvena narandža. 

Eterično ulje za miris i protiv bakterija
Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korišćenja narandžinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca. 

Bergamot narandža se koristi i u aroma-terapiji za pripremu parfema. Ali kako je bergamot fototoksičan, čini kožu osetljivijom na UV zrake, zbog čega se nakon nanošenja preparata s aromatičnim uljem bergamota ne smije izlagati suncu.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.