Dame, ako imate ove simptome obavezno se javite ljekaru!
Ilustracija

Dame, ako imate ove simptome obavezno se javite ljekaru!

Žena koja uđe u četvrtu deceniju života počinje primjećivati prve veće promjene na svom tijelu i organizmu, ipak ne treba dizati paniku. Ali, zbog nekih simptoma treba biti oprezan.

Većina simptoma koji se kod žena javljaju u četrdesetim potpuno je benigdna i oko njih ne bi trebalo praviti probleme.

Međutim, kad se dogodi iznenadna promjena poput neočekivanog krvarenja, lupanja srca koje traje duže od 15 minuta ili osipa na prsima koji ne prolazi nekoliko dana, svakako posjetite svog ljekara.

Nisu sva stanja za hitni pregled ljekara

Kako kaže doktor Kurtni Bečler, kardiolog i potpredsjednik Instituta za zdravlje u bolnici Abot u Mineapolisu, u stvarnosti većinu simptoma treba ignorisati jer su uobičajene i svaka ih žena povremeno iskusi.

10 najčešćih razloga da to ipak učinite

Međutim, Bečler takođe navodi deset simptoma koji mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema i radi kojih se isplati otići kod ljekara.

Zbog ovih stanja treba posjetiti ljekara:

1. Promjene na grudima - veličina, izgled i osjećaj grudi je lična stvar, a osim toga grudi se sa godinama mijenjaju. Onkolog, dr. Rejčel Fridman upozorava da žene, posebno nakon 40-te obavezno posjete doktora ako osjete kvržicu, promjenu na koži ili osip koji ne prolazi danima. Znak karcinoma dojke može biti i neobično crvenilo.

2. Neočekivano krvarenje - posebno ako se dogodi za vrijeme seksa i ako ga prate bolovi, može ukazati na ozbiljne bolesti poput raka grlića materice, a ako se mjesečnica oduži ili se počne javljati češće od jednom u tri nedelje, vrijeme je za konsultacije sa specijalistom.

3. Iznenadna promjena težine - velike i neobjašnjive promjene u telesnoj težini mogu značiti ozbiljan zdravstveni problem, poput karcinoma ili srčanih bolesti. Ako promjene u težini prati osjećaj nadutosti u srednjem dijelu stomaka, to može biti znak raka jajnika, dok otečenost uz naglo debljanje može biti znak zadržavanja tečnosti, odnosno problema sa srcem.

4. Promjene na mladežima - mladeži su uobičajena pojava na koži, ali mladeži koji krvare ili menjaju oblik nisu uobičajeni i ne treba ih zanemariti. Ako primijetite asimetričnost, nejasne ivice, promjene u boji ili promjene u veličini, obavezno treba da posjetite dermatologa.

5. Učestala bol u nozi - Otekline i bolovi u nozi, na uvijek istoj strani tijela, mogu biti znak krvnog ugruška, odnosno tromboze što je svakako razlog za posjetu lekaru. Što se tiče faktora rizika, viši je kod trudnica, žena koje puše ili su nedavno bile na operaciji te onih koji se duže vrijeme kreću.

6. Bol u prsima - srčane bolesti i dalje su broj jedan što se tiče uzroka smrti i kod muškaraca i kod žena. Ako radite nešto uobičajeno, na primjer ako podižete teret podjednako teško kao i ranijih dana, ali odjednom pritom osjetite nepodnošljivu bol u prsima, javite se doktoru.

7. Lupanje srca - povremeno lupanje srca nije nešto olo čega bi se trebalo brinuti, ali ako neugodan osjećaj potraje duže od 15 minuta, a posebno ako ga prati osjećaj da ne možete doći do daha, slabost, vrtoglavica ili gubitak svijesti, posjetite ljekara jer to može ukazivati na ozbiljne srčane probleme.

8. Kratak dah - nemojte previše ignorisati osjećaj da ne možete doći do daha jer to ne mora da znači samo da nemate kondicije ili da ste dobili previše kilograma. Isto tako, i ovo može biti znak problema sa srcem pa se obratite ljekaru.

9. Iznenadne promjene vida - sa godinama mijenja se i vid, ali i sami vjerovatno znate šta znače promjene u dioptriji, a šta iznenadne promjene. Nikad ne ignorišite promjene ne samo na jednom oku, iznenadnu pojavu dvostruke slike ili nemogućnost fokusiranja slike. Sve to može biti znak problema u mozgu.

10. Iznenadne promjene u probavi - redovna probava je svakako znak zdravog organizma. Ako u stolici primijetite krv ili bilo koje druge promjene (količina, učestalost, izgled stolice), porazgovarajte sa ljekarom odmah jer to sve mogu biti simptomi raka debelog crijeva.

alo.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.