A zašto je Facebook plave boje?
Ilustracija

A zašto je Facebook plave boje?

Razlog je vrlo jednostavan.

I to je zato što je Mark Zuckerberg daltonist za crveno-zelene nijanse.

To znači da Mark najbolje opaža plavu boju, kao što je i sam jednom prilikom izjavio: "Plava je najbogatija boja za mene, ja vidim sve nijanse plave."

Zanimljivo je da postoje neka sjajna naučna objašnjenja kako boje zapravo podsvjesno utiču na naše odluke.

Na kraju, vid je najjače razvijeno čulo kod većine ljudi. Čak 90 odosto procjene kod odabira određenih proizvoda temelji se upravo na bojama.

Dakle, kako boje stvarno utiču na nas i kako marketing iskorištava te činjenice u praksi?

Neka od najpoznatijih istraživanja pokazuju nam kako boje same po sebi u osnovi imaju snažan uticaj na naše odluke.

Ponekad, samo na osnovu boje i oblika možete pogoditi koji se brend ili kompanija krije iza toga.

Upravo zato velike korporacije, kao što je Facebook, s razlogom stavljaju određene boje na svoj logo, imajući uvijek na umu da svaka boja predstavlja određeno emocionalno stanje u ljudskom mozgu.

Izvor:Radio Sarajevo

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.