Facebook uvodi funkcije za borbu protiv širenja dezinformacija
Ilustracija

Facebook uvodi funkcije za borbu protiv širenja dezinformacija

Društvena mreža „Fejsbuk“ objavila je uvođenje novih funkcija za borbu protiv širenja dezinformacija i omogućila je korisnicima da sami označe informacije koje smatraju lažnim.

Prošlog mjeseca, Fejsbuk je kritikovan da su lažne vijesti plasirane preko te društvene mreže uticale na američke predsjedničke izbore.

Potom su iz te kompanije počeli da, na ograničenom broju korisnika, testiraju novu komandu koja omogućava da se neka poruka označi kao lažna informacija.

To će moći da se uradi klikom u gornjem desnom uglu poruke, gdje već postoje komande da se sadržaj označi kao „dosadan“ ili „nepoželjan“, navodi se u poruci objavljenoj na stranici potpredsjednika odeljenja koje upravlja protokom vesti – News Feed-a. 

„Vjerujemo u pružanje glasa ljudima i da mi, sami, ne možemo da budemo arbitri istine, tako da pažljivo pristupamo ovom problemu“, napisala je kompanija u svojoj objavi.

Oni koji budu provjeravali činjenice moraju da pristupe kodeksu principa da bi u tome učestvovali. Za sada ima 43 potpisnika na spisku koji je uspostavio institut „Pointer“, uključujući informativne kuće iz nekoliko zemalja.

Ako se provjerom ustanovi da članak sadrži pogrešne informacije, ta poruka će biti označena trouglom sa znakom uzvika, poput saobraćajnog znaka za opasnost, i pisaće da ga osporavaju nezavisni kontrolori.

Taj članak će i dalje moći da se dijeli preko Fejsbuka, ali uvijek uz oznaku opasnosti.

Međutim, autor tog članka ili urednik, više neće moći da ga promoviše preko Fejsbuka, konkretno sa reklamama, navodi se u saopštenju.

„Fejsbuk“ je naveo da će poruke koje se posle provjere činjenica pokažu kao lažne, biti označene linkom gdje će se objasniti zašto, a takođe bi te informacije mogle da padnu niže u News Feed-u. Kompanija je navela da razmatra uvođenje i drugih funkcija.

Mogućnost kažnjavanja sajtova koji lažno navode čitaoce

„Fejsbuk" razmatra i mogućnost kažnjavanja sajtova koji pokušavaju da imitiraju vodeće izvore informacija ili da navode čitaoce da vjeruju da su oni poznat izvor vijesti.

Popularna društvena mreža je sredinom novembra već objavila da više neće dozvoljavati reklame na sajtovima gdje se objavljuju lažne vijesti, ali tada nije navelo po kojim kriterijumima će se označavati takvi sajtovi.

Internet gigant „Gugl“ sredinom novembra je takođe objavio da će uvesti sličnu politiku prema takvim vebsajtovima.

Beta/RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.