Vaša kozmetika ima mnogo kraći rok trajanja nego što mislite
Ilustracija

Provjerite neseser

Vaša kozmetika ima mnogo kraći rok trajanja nego što mislite

Sjećate li se kada ste poslednji put obnovili šminku ili pogledali njen rok trajanja? Vrijeme je da to sada uradite.

Skoro svaka žena u svom neseseru ima gomilu lakova i ne vodi uvijek računa o njihovom roku trajanja. Interesantno je da, od trenutka otvaranja, lak traje svega šest mjeseci, dok maskaru smijete da koristite samo tri mjeseca. Stoga, nemojte držati svoju kozmetiku dok ne nestane, već vodite računa o datumima. 

Hemičar Rik Vilijams objasnio je da organski proizvodi ili proizvodi na biljnoj bazi imaju kraći rok trajanja, prenosi B92.

"Kreme, losioni i hidratantni proizvodi manje su izdržljiviji od ulja i kozmetike koja zadrži alkohol u sebi ili je na bazi voska“, ističe Vilijams. 

On naglašava i da bi jeftiniju kozmetiku trebalo prije zamijeniti nego onu koju ste skuplje platili. 

Ono što je takođe iznenađujuće jeste da i krema za sunčanje ima rok trajanja. Od trenutka prvog korišćenja ima rok svega šest mjeseci. 

Na pitanje koliko je zabrinjavajuće ako se kozmetika koristi nakon isteka roka, doktor Džeremi Kampston, direktor Ageless Clinics, odgovara da to zavisi od toga koliko se proizvod promijenio. 

"U najboljem slučaju, preparat neće djelovati kao što bi trebalo, u najgorem, moguće je da dođe do iritacija, alergije ili čak infekcija“, objašnjava doktor Kampston. 

Pored roka, jako je bitno da vodite računa i o boji proizvoda, izgledu i mirisu. Ipak, najsigurnije je da šminku mijenjate na vrijeme, prije nego što se neželjena dejstva pojave.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.