Ovo se dešava kad prestanete da vježbate!
Ilustracija

Manje poznata činjenica

Ovo se dešava kad prestanete da vježbate!

Znamo da se po prestanku vježbanja mišići opuštaju, metabolizam usporava, ali manje je poznato da i mozak pati. Samo dvije nedjelje lenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti od kojih su sljedeći najopasniji.

Samo dvije nedjelje lenčarenja dovoljno je da bi se pokazali negativni efekti, pišu Novosti.

PAMĆENJE SLABI

Istraživači Univerziteta u Merilendu skenirali su mozak starijih rekreativaca i zaključili da je protok krvi u dijelu zaduženom za učenje i pamćenje znatno slabiji nakon desetodnevne pauze od vježbanja.

MOZAK STARI

Studija u Finskoj proučavala je 10 parova identičnih blizanaca koji su redovno vježbali. Zatim je jedan blizanac ostao aktivan vježbajući dva puta nedjeljno, dok je drugi lenčario. Nakon tri godine, ustanovljeno je da stariji brat ima više sive mase, što je oblast u mozgu zadužena za procesuiranje informacija. Što je više sive mase, mozak je otporniji na stres i starenje.

LOŠIJE RASPOLOŽENJE

Studije potvrđuju da je kardio-trening jednako djelotovoran za poboljšanje raspoloženja kao i antidepresivi. Kad vježbamo, tijelo proizvodi endorfin, serotonin, dopamin, hormone koji čine da se osjećamo dobro. Po prestanku vježbanja, nema više ovih hormona, pa dobro raspoloženje naglo opada, raste napetost, bijes, depresija i nastaju problemi s koncentracijom.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.