Zašto žene stenju za vrijeme seksa?
Ilustracija

Istraživanja pokazala

Zašto žene stenju za vrijeme seksa?

Od hita "Kad je Hari sreo Sali" do serijala "Seks i grad" i bilo kojeg pornića, žene u zanosu strasti, ne samo da glasno otkrivaju svoje zadovoljstvo, već ono poprima i pomalo prizvuk - oplakivanja radosti.

Je li to samo kinematografski prikaz ili stvarno postoji nešto bitno u bučnom seksu?

Upravo to su analizirali stručnjaci, a 2011. je ekipa naučnika sa Univerziteta "Lancashite" izdala istraživanje na tu temu, tehnički poznatu pod nazivom "kopulatorna vokalizacija".

U studiji su ispitali 71 ženu starosti od 18 do 48 godina detalje o njihovom oglašavanju i zvucima tokom seksa. Otkrili su kako većina njih proizvodi zvuke u krevetu, ali ne nužno dok doživljavaju orgazam. Umjesto toga, 66 njih je priznalo kako stenju da ubrzaju partnerov orgazam, dok 87 posto žena to čini da se osjećaju više seksi i samopouzdanije. 

- Dok se ženski orgazmi najčešće postižu tokom predigre, kopulatorna vokalizacija je na najvišem nivou prije i simultano s orgazmom muškarca - zaključili su istraživači.

Osim toga, dodaju kako žene ubacuju glasove kako bi smanjili "dosadu" u krevetu.

Stenju li žene samo zbog i za muškaraca?

- Ne postoji toliko puno istraživanja na ovom području, ali bombardovani smo kroz medije s idejom toga da je stenjanje povezano s orgazmom i dobrim seksom - kaže naučnica  Kristen Mark sa Univerziteta Indiana.

Stoga, stenjanje je poprilično mudra strategija glumljenja orgazma, ali zapravo nema ništa mudro u tome.

- Ako stenjete, partneru dajete do znanja da radi sve dobro, a to očito nije tako - kaže autorka i tzv. seksualna edukatoka Patty Brisben, koja savjetuje ženama da se koriste stenjanjem i uzvicima samo kad je nešto dobro, a ne kad se želi prikriti ono što nije da prije završi.

I ženke životinja se oglašavaju za vrijeme seksa.

Lažno ili ne, žene nisu jedini primati koji proizvode zvukove za vrijeme seksa. Istraživanja u životinjskom carstvu otkrivaju da, npr., ženke majmuna babuna, imaju velik broj kopulacijskih oglašavanja. To  postaje sve kompleksnije kako se približavaju ovulaciji  te kad se pare s baubunom koji je više rangiran na njihovoj društvenoj ljestvici. Ženke makaki majmuna takođe proizvode kratke i glasne povike koji su okidač orgazma mužjaka, a primjera je još...

Seksualne perfomasne i primatologe na stranu, vokalizacija tokom seksa svakako je odličan način da žene dobiju ono što žele u krevetu, a očigledno je kako su danas žene glasnije nego ikad prije.

- Žene se uče da preuzmu odgovornost nad vlastitim užitkom, a one mogu učiniti i korak više te postati učiteljice svom muškarcu - kaže Brisben, koja ističe kako je dokazano da stenjanje potiče i ženski orgazam, odnosno uzbuđenje.


express.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.