Naučnici izmjerili zeptosekundu, najmanju jedinicu vremena dosad
Ilustracija

Naučnici izmjerili zeptosekundu, najmanju jedinicu vremena dosad

Milisekund je hiljaditi dio sekunde, a nanosekund milijarditi. Sada su naučnici predstavili još jednu jedinicu vremena, u odnosu na koju obije prethodne djeluju kao vječnost.

Oni su uspjeli da izmjere zeptosekundu, odnosno bilioniti dio milijarditog dijela sekunde. 

Laserski fizičari u Minhenu ispalili su moćni ultraljubičasti svjetlosni puls u atom helijuma, kako bi pobudili njegove elektrone i izazvali otpuštanje jednog od njih u procesu koji se naziva fotoemisijom. 

U isto vrijeme, ispalili su infracrveni laserski puls, kako bi detektovali trenutak u kom elektron napušta atom. 

“U zavisnosti od tačnog elektromagnetnog polja ovog pulsa u vrijeme detektovanja, elektron je bio ili ubrzan ili usporen”, stoji u saopštenju Tehnološkog univerziteta u Minhenu. 

“Iako je riječ o promjeni u brzini kretanja, fizičari su uspjeli da izmjere fotoemisiju sa preciznošću koja se mjeri u zeptosekundama”. 

Eksperimenti su omogućili naučnicima i da vide kako se energija fotona raspoređuje između dva elektrona helijuma u trenucima prije nego što je jedan od njih odvojen. 

Taj sićušni trenutak u vremenu omogućiće im da bolje razumiju kvantno ponašanje atoma. 

“Mnoge stvari su ukorijenjene u interakcijama pojedinačnih elektrona, ali ih mi tretiramo kao grupu”, kaže laserski fizičar Martin Šulce sa Univerziteta “Ludvig Maksimilijan” iz Minhena, koji je predvodio eksperimente na Institutu za kvantnu optiku “Maks Plank”. 

“Ako želite da razumijete atome na mikroskopskom nivou, morate da znate kako se elektroni međusobno ponašaju”.

Huffington post

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.