Ovo su razlozi zbog kojih ne treba da jedete noću
Ilustracija

"Noćno grickanje"

Ovo su razlozi zbog kojih ne treba da jedete noću

Prekomjerno, nesvjesno "noćno grickanje" hrane može da dovede do gojaznosti, a o tome bi posebno trebalo da povedu računa nervozne i tužne osobe, koje su, inače, najviše sklone ponoćnim užinama.

 Na takvo ponašanje podstiče ih njihov iracionalni, nesvjesni dio ličnosti, upozorava italijanski psihoterapeut Silvana Dalera. 

Sa sličnim problemom suočavaju se i oni koji pate od poremećaja u ishrani poznatog kao "sindrom noćnog prejedanja". Za ovakve osobe je karakteristično da nemaju apetit prije podne već konzumiraju veće količine hrane u večernjim satima, i često se bude tokom noći zbog snažne potrebe da nešto pojedu. Utjehu u frižideru traže i oni koji su pod stresom ili u depresiji. Od sindroma noćnog prejedanja pati oko 1,5 odsto ukupne svjetske populacije, od čega je 42 procenta gojaznih i 44 odsto oboljelih od depresije. 

Ovaj poremećaj se liječi psihoterapijom i ljekovima, a proces liječenja daje dobre rezultate ukoliko se kombinuje sa promjenom ishrane i načina života. To znači da obroci moraju da budu češći i uravnoteženi, bez preskakanja doručka. Uveče je vrlo važno i opuštanje uz dobar film ili knjigu.

Novosti

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.