Đukić ponovo prvi
Pobjednička petorka 5.kvalifikacionog turnira

Odigran peti kvalifikacioni turnir Festivala šaha Podgorica 2016.

Đukić ponovo prvi

Peti kvalifikacioni turnir, Festivala šaha Podgorica 2016. protekao je u velikoj borbi za plasman u finalni turnir a najjači crnogorski Velemajstor Nikole Đukića koji je sa 7,5 poena iz devet partija ponovo osvojio prvo mjesto.

 Drugi je bio Fide majstor Sreten Đukanović sa 7, a treći Inter majstor Predrag Nikač sa 6,5 poena, dok je četvrti bio Inter majstor Bogdan Podlesnik sa 6 poena. Grupu igrača sa 5,5 osvojenih poena od 5-7 mjesta predvodi Igor Vujačić, a slijede Željko Rovčanin i Miloš Pečurica.

Turnir je vodio sudija Festivala, internacionalni šahovski arbitar Mladen Popović, kome je pomagao klubski sudija Slavko Dedić.

Festival šaha Podgorica 2016. organizuju, HL klub i Šahovski klub “Omladinac-Budućnost”, u Podgorici od 07. oktobra do 12. Novembra. Manifestaciju su podržali Ministarstvo kulture u Vladi Crne Gore, Lovćen osiguranje, Zavod za školstvo, Nacionalni Biro osiguravača Crne Gore, Kompanija «13. Jul Plantaže», Trans rad, Laridor, Bamboos brend, Prisma-korporativne komunikacije itd.

Festival se igra u HL klubu u Podgorici (sjeverna strana Gradskog stadiona u Podgorici), a tempo igre je 3 minuta plus bonifikacija 2 sekunde za svaki potez po igraču, po Fide pravilima za brzopotezni šah i svi turniri su rejtingovani.

Nagradni fond na finalnom turniru Festivala je raspoređen u 10 nagrada. Prva nagrada je 250 eura, druga 220, treća 180, četvrta 150, peta 110, šesta 80, sedma 50, osma 30, deveta 20 i deseta 10 eura. Pobjedniku će biti uručen i Pehar Festivala, a prva tri nagrađena osvojiće i medalje. Finalni turnir Festivala odigrati 12. Novembra, po Berger sistemu (svako sa svakim) koji obezbjeđuje sigurno najrealniji poredak na finalnoj tabeli brzopoteznih šahista u Crnoj Gori. Pravo da igraju finalni turnir izborilo je 20 najbolje plasiranih igrača na kvalifikacionim turnirima i to: Nikola Đukić, Blažo Kalezić, Jovan Milović, Sreten Đukanović, Veljko Draganić, Bogdan Podlesnik, Predrag Nikač, Miloš Pečurica, Andrej Šuković, Nemanja Vukčević, Željko Rovčanin, Dragutin Durutović, Zoran Lazarević, Igor Vujačić, Dragoljub Abramović, Dušan Korać, Milan Radoman, Nebojša Mitrić, Perica Putnik i Dario Alivodić. U slučaju otkaza učešća nekog od kvalifikovanih igrača, u finalni turnir će se uvrstiti reserve sa liste najbolje plasiranih kvalifikanata. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.