Startovao Internacionalni Podgorički maraton sa 760 učesnika
Foto: AA

Proglašenje pobjednika u 13 sati i 30 minuta

Startovao Internacionalni Podgorički maraton sa 760 učesnika

Internacionalni Podgorički maraton, 23. po redu, počeo je jutros, kada je 760 učesnika, krenulo sa Trga nezavisnosti u Podgorici. Maraton će proći kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi, a završetak i proglašenje pobjednika očekuju se oko 13.30 časova.

Za maraton je prijavljen rekordan broj od 760 učesnika. 

U okviru maratona prvi put biće održano Prvenstvo Balkana u polumaratonu i tradicionalno Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu. Biće održane trke na putu-cesti, kao trke zadovoljstva, na pet i deset kilometara, za sve uzrasne kategorije, prenosi AA.

2016103021984780415528563Web

Foto: AA

Od poznatijih maratonaca, današnji maraton trče kenijski maratonci Silas Kiprono Tu, Džoel Maina Mvang, Viktor Kamuren Katienja i Etiopljani Seifu Abule Haile i Kedir Ibrahim Vabe. 

Prošle godine je u muškoj konkurenciji pobijedio kenijski atletičar Džastos Kiprono, a najbolji rezultat u prethodnih 20 godina, u vremenu dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. 

U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima prošlogodišnja pobjednica, srpska maratonka Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine, a Jeftićeva trči i ove godine. Osim nje, najozbiljnije kandidatkinje za trijumf su Kenijke Gledis Džipkurui Bivot (2:40,20), Agnes Čibet (2:38) i Helen Džipksogei Kimutai (2:35,35). 

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat. Član je je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru. 

Pokrovitelj maratona je Glavni grad Podgorica, a polumaratona opština Danilovgrad, odakle startuju polumaratonci. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.