Bademovo ulje za lice, kožu, bore, strije, trepavice, nokte
Foto:Thinkstock

Zdrava namirnica

Bademovo ulje za lice, kožu, bore, strije, trepavice, nokte

Bez obzira koristili bademovo ulje za ljepotu ili očuvanje zdravlja, nećete pogriješiti jer se radi o zdravoj namirnici s višestrukim djelovanjem.

Jeste li znali da se bademovo ulje sve više koristi za njegu lica? Radi se namirnici koja pored vitamina sadrži i omega 3 i omega 6 masne kiseline. Bademovo ulje koristi se još od davnih dana kada su drevne civilizacije znale kako iskoristiti ljekovitost ove dragocjene namirnice.  Ona se danas više ne koristi samo u kulinarstvu za pripremu raznih jela, nego i kao dio raznih tretmana za ljepotu.

Bademovo ulje se koristi u raznim salonima za masažu te u kozmetičkim salonima za njegu kože cijelog tijela. Sve je više onih koji se odlučuju na primjenu ulja od badema unutar svoja četiri zida i to uz pomoć preparata koji se mogu nabaviti u  drogerijama. Primjena kod kuće može se kombinovati sa nekoliko drugih ulja poput ulja lješnjaka i ulja sezama.

Odabir ulja zavisiće o tome kakvu kožu imate. Ako se radi o suhoj koži kod koje obično zna doći do zatezanja, pomoći će kombinacija bademovog ulja i ulja od lješnjaka, dok će osjetljivoj koži lica pomoći ulje sezama i ulje badema.

Jedna od najboljih osobina bademovog ulja je što hrani koži, čini je mekom i svilenkastom, ispravlja kožne tegobe te usporava proces starenja, zbog čega se velik broj žena odlučuje upravo za ovo ulje želeći još malo odgoditi prve znakove godina, a s njima i bore koje dolaze.

Upravo je ovo jedan od dokaza koliko su metode koje uključuju prirodna ulja učinkovite, u prilog tome ide i činjenica kako se za spomenuto ulje odlučuje velik broj trudnica želeći izbjeći pojavu strija.

 Pokazalo se da ulje badema pomaže održati elastičnost kože, pa se zato vjeruje da može pomoći kod strija i bora. Bademovo ulje za njegu lica podrazumijeva više toga, pa se ne koristi samo za ublažavanje nepravilnosti, nego i za čišćenje šminke.

Pored toga što čisti make up, ulje ujedno pomaže omekšati kožu, a naročito oko područja očiju. Potrebno je na maramicu koju ste prethodno smočili u vodi dodati nekoliko kapi ulja te prijeći preko lica i ukloniti sve ono što se skupljalo na koži tokom dana.

Nezavisne novine

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.