Najčešći uzroci spontanih pobačaja
Ilustracija

Gubitak trudnoće

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

Naučnici su povezali mutacije specifičnog gena s povećanom opasnošću od ponavljanog spontanog pobačaja što otvara put prema boljoj dijagnozi i liječenju žena pogođenih tom pojavom, objavljeno je u naučnom časopisu Royal Society Journal Open Biology.

Gen FOXD1 prvi put je bio identifikovan kod laboratorijskih miševa, napisala je ekipa naučnika u časopisu Royal Society Journal Open Biology u srijedu. Istraživanjem su obuhvatili 556 žena koje su bile pogođene “ponovljenim spontanim pobačajima” (engleska skraćenica RSA).

Cilj im je bio ispitati imaju li te žene mutacije istoga gena i utvrdili da – imaju. Ponovljeni spontani pobačaj definiše se za ženu koja je imala tri ili više spontanih pobačaja u prvih pet nedjelja trudnoće.

Kontrolna grupa od 271 žena koje ne pate od RSA takođe je bila uključena u studiju. “Ustanovili smo da žene s mutacijama FOXD1 imaju statistički visok rizik da budu pogođene RSA”, kazali su naučnici.

Takođe su pronašli jednu varijantu koja je prisutna samo u kontrolnoj grupi žena koje nisu imale spontani pobačaj, pa su postavili hipotezu da bi ih ta varijanta mogla štititi od spontanih pobačaja.

Net.hr
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.