Podgorički maraton: Do sada se prijavilo 490 atletičara iz 35 država
arhiva

23. po redu

Podgorički maraton: Do sada se prijavilo 490 atletičara iz 35 država

Za učešće na internacionalnom Podgoričkom maratonu, koji će biti održan 30. oktobra, do sada je prijavljeno 490 takmičara iz 35 država, saopštila je Direkcija podgoričke manifestacije.

Podgorički maraton ove godine biće održan 23. put, a kao i prošle, maratonci će proći kroz Golubovce, Mataguže i Tuzi. Start i cilj maratona biće na podgoričkom Trgu nezavisnosti. 

U okviru manifestacije prvi put biće održano Prvenstvo Balkana u polumaratonu i tradicionalno Prvenstvo Crne Gore u maratonu i polumaratonu. 

Podgorički maraton nalazi se u kalendaru Balkanske, Evropske i Svjetske atletske federacije (IAAF), a staza ima međunarodni sertifikat. Član je je i Udruženja profesionalnih maratona svijeta od 2010. godine, a nalazi se i u njegovom kalendaru. 

U okviru manifestacije biće održane trke na putu- cesti, kao trke zadovoljstva, na pet i deset kilometara,za sve uzrasne kategorije. 

Direktor maratona Vojislav Marković kazao je da očekuje da će konačan broj učesnika biti mnogo veći. 

"Potrudićemo se da ove godine bude značajan broj rekreativaca. Svih onih sugrađana koji žele i vole zdrav stil života, koji vole da se bave sportom i rekreacijom. Time želimo da promovišeemo zdrave stilove živote kao princip života, kaao i brigu o zdravlju, životnoj okolini i gradu u kojem živimo", kazao je Marković, prenosi Anadolija.

Sekretar manifestacije Milan Madžgalj naglasio je da se učesnici mogu prijaviti do 26. oktobra kada će biti zaključene liste. 

"Podgorički maraton jedan je od najprestižnijih maratona i rangiran sa pet zvjezdica. Zvanični delegat biće potpredsjednik Evropske atletske federacije, Bugarin Dobromir Karamarinov. Naš maraton nalazi se na listi maratona na kojem se može izboriti norma za Svjetsko prvenstvo u Londonu, a norma u maratonu biće dva sata i 45 minuta", kazao je Madžgalj. 

On je najavio da će podgorički maraton trčati i prošlogodišnja pobjednica i rekorderka Olivera Jeftić, dok će Slađana Perunović pokušati da osvoji titulu prvaka Balkana u polumaratonu. 

Madžgalj je najavio da će svaki učesnik, pa i rekreativci, imati čip i nakon trke imaće zabilježen ostvareni rezultat. 

Najbolji rezultat u pethodnih 20 godina, dva sata, 11 minuta i 41 sekundu, ostvario je Bugarin Petko Stefanov 1997. godine. U ženskoj konkurenciji najbolji rezultat ima Olivera Jeftić (2:31,18) ostvaren 2009. godine. 

Prošle godine pobijedili su kenijski atletičar Džastos Kiprono i Užičanka Olivera Jeftić. 

Promoterka maratona biće crnogorska rekorderka i jedna od najboljih mladih atletičarki, Kristina Rakočević.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.