Biciklistička staza koja se napaja solarnom energijom (FOTO)
Foto:Instagram

Poljska

Biciklistička staza koja se napaja solarnom energijom (FOTO)

Biciklizam je jedan od najboljih ekoloških načina za putovanje, a zahvaljujući ovom solarnom pogonu napravljena je jedinstvena biciklistička staza koja svijetli u mraku.

Biciklističku stazu svijetloplave boje u blizini grada Lidzbark Varminjski na sjeveru Poljske kreirao je Institut Badan Tehničnih Sp. z o.o.

Napravljena je od sintetičkog materijala, a može svijetliti i do deset sati kada se tokom dana napuni na suncu.

staza

Foto:Instagram

Iako je koncept inspiriran onim iz Holandije koji je radio Stari Najt, tehnologija je sasvim drugačija, jer se u holandskoj verziji koriste LED diode, a ova u potpunosti zavisi od solarne energije. 

1610060804mn

Foto:Instagram

Biciklistička staza je još uvijek u fazi testiranja, ali je realno očekivati da će se ova zamisao implementirati i u drugim zemljama u vrlo bliskoj budućnosti.

Klix.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.