Nobelova nagrada za fiziku naučnicima koji su otvorili
Foto:AA

Nagrada trojici Amerikanaca

Nobelova nagrada za fiziku naučnicima koji su otvorili "vrata nepoznatog svijeta"

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za fiziku su Dejvid Dž. Tales sa Univerziteta Vašington u Sijetlu, Dankan Haldein sa Univerziteta Prinston i Majkl Kosterlic sa Univerziteta Braun, britanski naučnici koji rade u Sjedinjenim Američkim Državama, objavila je Kraljevska švedska akademija nauke.

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade donio je odluku da Toules dobije polovinu nagrade, odnosno četiri miliona švedskih kruna (oko 416.000 eura), a da preostalu polovinu podijele Haldejn i Kosterlic, javlja Anadolija.

“Ovogodišnji dobitnici nagrada su otvorili vrata nepoznatog svijeta”, navodi se u saopštenju Komiteta i dodaje se kako su nagrađeni za otkriće da materija može poprimiti neobična stanja, te da su koristili matematičke formule kako bi proučavali stanja suprovodljivosti, supratekućina i tankih magnetskih slojeva.

Naučnici će diplomu i medalju dobiti 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Komitet za dodjelu nagrada sutra će objaviti dobitnika Nobelove nagrade za hemiju, a u narednih nekoliko da na Nobelovu nagradu za mir i ekonomiju.

Nobelova nagrada za fiziku između 1901. i 2015. godine dodijeljena je 109 puta, odnosno 201 naučniku.

 

Najmlađi Nobelovac iz oblasti fizike bio je, tada, 25-godišnji Lawrence Bragg, a najstariji bio je Raymond Davis, koji je 2002. godine u 88. godini života dobio prestižnu nagradu.

Zanimljivo je to da je fizika oblast u kojoj je najviše članova porodice dobilo Nobelovu nagradu. Treba spomenuti supružnike Marie i Pierrea Curie, Williama Bragga i njegovog sina Lawrencea, Nielsa Bohra i njegovog sina Aage N.Bohra, te mnoge druge.

Nobelovu nagradu za fiziku prošle godine dobili su Takaaki Kajita, iz Japana i Arthur B. McDonald, iz Kanade.

CdM

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.