Evo šta se dešava ženama kad uopšte nemaju seks
Foto:Profimedia

Histerična neuroza

Evo šta se dešava ženama kad uopšte nemaju seks

Još su drevni Grci za žene upadljivog ponašanja, koje nemaju seksualne odnose duži vremenski period, govorili da boluju od histerične neuroze. A nije da nisu imali razloga.

 Naime, latinski naziv za matericu je „histera", te se vjerovalo da, ukoliko ona nema impuls koji se začinje polnim odnosom, nastavlja da luta organizmom i negativno djeluje na druge organe. A posledica toga je neuravnotežena žena, nerijetko i sa znacima agresije prema okolini.

Zato vijekovima ne slabi ubjeđenje da je žena bez seksa nervozna i nezadovoljna žena.

A ima li to naučno utemeljenje?

– U toku menstrualnog ciklusa smjenjuju se osnovni hormoni, što kod žena vodi od uzbuđenja i peiroda pojačanog polnog žara do smirivanja, poslije čega slijedi period menstruiranja. To je ritmični ciklus, koji se ponavlja na svakih 21 do 35 dana.

 Različita raspoloženja se smjenjuju u okviru ovog mjesečnog ritma, a za koja su odgovorne hormonalne promjene. Jedno od njih je svakako i gubitak lučenja hormona sreće.
A taj hormon sreće stvarno pravi čuda.

Orgazam kod žena je vrhunac užitka u seksualnom odnosu i praćen je nizom fizioloških pojava: glasno disanje, šištanje, prestanak disanja, ritmične ili skoro tetanične kontrakcije poprečno prugaste muskulature, ritmično smjenjivanje kontrakcija i relaksacije mišića međice.

Uz to srce ubrzano radi, pojačana je periferna cirkulacija, a sve je praćeno znojenjem, kao posledicom pojačanog lučenja adrenalina. I tada se oslabađa taj čuveni oksitocin, hormon sreće, kako se nazivaju serotonin i derivati. Rezultat je jedan – osjećaj blaženosti.

Prema mnogim istraživanjima, seks pozitivno utiče na psihofizičko zdravlje žene. Poboljšava cirkulaciju, te znatno smanjuje rizik od srčanog udara. Tada se u tijelu pojačano proizvodi estrogen, znojenjem se čiste pore, što kožu čini mekšom i blistavijom, a kosu sjajnijom. Oksitocin i endorfin ublažavaju bol mnogo bolje od analgetika, imunitet jača.

Zato ne čudi da se za ženu koja redovno ima seksualne odnose kaže da izgleda mnogo mlađe i da sija. Međutim, doktor ističe da balansiran hormonalni status ne zavisi samo od seksualnih odnosa već i od niza drugih faktora kao što su genetika, socijalno okruženje, orijentacija u društvu, obrazovanje...

Ipak, logičan je zaključak da odsustvo seksa može samo da škodi.

– Sama depresija može biti i posledica apstinencije, ali depresija u naučnom smislu ima druga utemeljenja. Ona sa sobom nosi i nesanicu, loša razmišljanja, izmjenu apetita, nebrigu o samom sebi, što stvara začarani krug . 

A postoji li zlatna sredina i magična formula pomoću koje ćemo sračunati koliko često treba da imamo odnose?

Neki kažu dva puta nedeljno, neki pet, za neke je period menstrualnog ciklusa period apstinencije, dok drugi to prenebregnu zbog pojačanog osjećaja zadovoljstva kod žena usled skoka estrogena.

Ipak, kao što genom određuje da se ne mogu naći dvije iste osobe u prirodi, tako i njihove ambicije i želje teško mogu biti podjednake. Što je za jednu osobu često, za drugu je rijetko, i obratno.

– Zapravo, partneri se moraju osluškivati i jedni drugima pružati maksimum zadovoljstva u datom trenutku privlačnosti, bez ikakvih dogovora koji u takvim situacijama mogu biti frustrirajući i odnos prevesti u rutinu .

Dakle, taj magični broj jedinstven je za svaki par. A pošto već znamo šta sve dobro seks nosi, tražiti taj broj... u tome je valjda draž.

Žena blic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.