Jesenji detoks na tri načina: Za dvije nedelje 8 kilograma manje
Foto:Profimedia

Efikasno

Jesenji detoks na tri načina: Za dvije nedelje 8 kilograma manje

Jesen je pravo vrijeme da očistimo organizam, smršamo nekoliko kilograma i vratimo energiju.

Umor, bezvoljnost, pospanost, nedostatak energije - česti su pratioci jeseni, jer zbog nižih temperatura i kraćeg dana, više vremena provodimo u zatvorenom prostoru, a sa lagane ljetnje ishrane prelazimo na kaloričniju. 

Budući da stiže zima, kada ćemo biti još manje aktivni, a trpeza još slasnija i masnija, jesen je pravo vrijeme da očistimo organizam, smršamo nekoliko kilograma i vratimo energiju. 

Prvi predlog je dijeta bazirana na bundevi, koje u ovom periodu ima u izobilju. Sočan plod sadrži čak 90 odsto vode i malo kalorija, u 100 grama samo 30. Obiluje mineralima, najviše kalijumom, fosforom, kalcijumom i gvožđem, kao i vitaminima A, B i C grupe. Dijeta traje dvije nedelja i možete da izgubite od dva do čak osam kilograma. 

Prvog dana doručkujte kašu od bundeve sa šargarepom, žitaricama i sokom od limuna. Za ručak pripremite čorbu od bundeve sa zelenim lisnatim povrćem i malo ulja, a večerajte pečenu bundevu. 

Drugi dan doručkujte kašu ili salatu od bundeve, ručajte supu od povrća, a uveče izaberite omiljeno voće. 

Trećeg dana ujutru jedite kašu od bundeve i salatu od povrća, ručajte supu od povrća bez krompira i večerajte dva parčeta tosta sa salatom od bundeve i ananasa. Četvrtog dana doručak je isti kao prethodnog, za ručak pripremite supu od povrća i dinstanu slatku papriku, a na meniju uveče neka bude ragu od bundeve, povrća i pečuraka. 

Nakon toga, ponovite jelovnik. 

Druga dijeta "obećava" da gubitak tri do pet kilograma za sedam dana i to zahvaljujući povrću.

Osnovna pravila su sledeća: iz ishrane potpuno izbacite alkohol, šećer i slatkiše, ako vam se baš jede slatko, dodajte med u čaj ili pojedite voćnu salatu. Izbjegavajte suhomesnate proizvode, jedite svežje povrće, kuvano ili pečeno bez ulja ili sa malo maslinovog. 

Nemasni mliječni proizvodi su dozvoljeni, a dnevni meni izgleda otprilike ovako: doručak je kriška kukuruznog hljeba, komad nemasnog sira, kafa sa mlijekom bez šećera, ručak je tanjir supe od povrća, užina kompot od jabuke, kruške i pomorandže, a večera oko 150 g ribe ili piletine sa salatom i jogurtom. 

Cilj treće dijete je podsticanje rada digestivnog trakta i obnavljanje energije, mada ćete smršati pola kilograma do kilogram. 

Držite je samo jednom nedeljno, kako biste očistili organizam. Osnova je limunada, za koju vam je potreban limun, 3 dl vode, kesica cimeta, malo ljute papričice ili čilija koji podstiče eliminaciju otrova. 

Prvu čašu limunade popijte na prazan stomak, doručkujte jabuku, krušku, 20 plodova šumskog voća, šolju jogurta i šaku badema. Za užinu popijte limunadu i nakon deset minuta pojedite bananu i šaku suncokreta. Ručajte bilo koje mahunasto povrće začinjeno limunom i maslinovim uljem, a za užinu popijte čašu limunade. 

Deset minuta kasnije pojedite krastavac i šaku lješnika ili sušenog voća. Večerajte ribu i kuvano povrće (šargarepa, brokoli, spanać) u neograničenoj količini. Dva sata prije spavanja, popijte čašu limunade, a tokom cijelog dana pijte što više vode.

Novosti rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.