Niklanovići podnijeli tužbu sudu u Strazburu: CG krši ljudska prava domaćih i stranih državljana
Budva

Deset godina vode spor za dokazivanje vlasništva u Budvi

Niklanovići podnijeli tužbu sudu u Strazburu: CG krši ljudska prava domaćih i stranih državljana

Advokatski tim bratstva Niklanović odlučio je da podnese tužbu protiv države Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu zbog povrede prava zagarantovanih Ustavom Republike Crne Gore i Evropskom Konvencijom o ljudskim pravima.

"Dvadeset i tri porodice iz bratstva Niklanović koji su državljani SAD, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije već deset godina vode spor pred crnogorskim sudovima za dokazivanje svog vlasništva u Budvi koje im pripada više od 100 godina", navodi se u saopštenju Hristov consultinga, ovlašćene PR konsultantske kuće za familiju Niklanović.

Kako se dodaje Opština Budva je još 2002. godine bez i jednog dokumenta, čak i bez rješenja prevela zemlju Niklanovića u opštinsku, a potom prodala stranom pravnom licu.

Oktobra 2009. godine državnom tužilaštvu Crne Gore podnijeta je krivična prijava protiv više lica zbog više krivičnih djela uključujući zloupotrebu službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

 “Mi smo sve pokušali vodeći se principima pravne sigurnosti koje bi država Crna Gora trebalo da nam obezbijedi.  Iako smo mi državljani više zemalja, naša djedovina nalazi se u Crnoj Gori gdje smo očekivali vladavinu prava i jednakost.  Očekivali smo da kao građani koji vuku crnogorske korijene i imamo svoju imovinu, ostvarimo svoja prava u Crnoj Gori, s obzirom da je država na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i uključena u cio proces evroatlantskih integracija. Pošto ne možemo da kažemo da u Crnoj Gori postoji princip pravne sigurnosti, svoja prava  morali smo da potržimo i ostvarujemo i van teritorije Crne Gore”, rekao je Vlado Niklanović.

Familija Niklanović je od 1900. godine, prema Austrougarskim mapama i starom državnom katastru, područje arhive Budva, vlasnik zemlje od 51.093,59 m2, na katastarskoj parceli broj 5, KO Reževići. Postupak o pravnoj svojini “otuđene” parcele započet je još 2006. godine pred Osnovnim sudom u Kotoru i traje do danas.   

Pravni tim bratstva Niklanović odlučio je da podnese tužbu protiv države Crne Gore Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što je i Ustavni sud Crne Gore odbacio žalbu oštećenih porodica zbog povrede ljudskih prava u paralelnom predmetu koji se vodi u vezi utvrđivanja ništavnosti ugovora o nepokretnosti koji je opština Budva zaključila sa stranim pravnim licem Danebrook Limited sa Kipra 25. jula 2006. godine.

Naime, familija Niklanović je povodom ovog slučaja pokrenula postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru koji je na osnovu izvedenih dokaza, tri puta ugovor između opštine Budva i Danebrook Limited sa Kipra proglašavao ništavnim. Posljednji put 09.06.2014.godine. Viši sud u Podgorici  ukidao je prvostepene presude i vraćao na ponovno suđenje, da bi treći put 23.01.2015. preinačio presudu suda u Kotoru, odbio tužbeni zahtjev Niklanovića kao neosnovan i donio presudu u korist tuženih.

"Niklanovići su nakon ove presude pokušali da ostvare svoja prava i podnijeli su reviziju Vrhovnom sudu Crne Gore. Međutim, Vrhovni sud donio je presudu u korist opštine Budva i Danebrook Limited sa Kipra, čime je, pred redovnim sudovima u Crnoj Gori, okončan postupak na štetu tužilaca.

S obzirom da su iskoristili sva pravna sredstva u Crnoj Gori, familija Niklanović očekuje zaštitu svojih osnovnih prava od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i drugih međunarodnih institucija", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.