U Britaniji obavljena prva robotska operacija bolesnog oka
Ilustracija

Uspješan ishod

U Britaniji obavljena prva robotska operacija bolesnog oka

Britanski hirurzi uspješno su obavili prvu, revolucionarnu robotsku operaciju oka.

Operacija je izvedena u bolnici Džon Redklif u Oksfordu. Pacijent je bio 70-godišnji sveštenik Vilijam Biver. Operacija oka bila mu je neophodna jer je imao membranu debljine jedan centimetar na površini mrežnjače što se moralo odstraniti bez oštećenja oka i vida. 

Hirurzi su u operaciji koristili robota i to je prvi put da je korišten uređaj koji ima trodimenzionalnu preciznost potrebnu za rad na ljudskom oku. 

Kako B92 prenosi, pozivajuci ce na Fokus, glavni hirurg Robert Meklaren izjavio je kako “nema sumnje da je riječ otvaranju novog poglavlja u svijetu medicinskih nauka”. 

“Trenutna tehnologija pomaže nam da laserskim skenerima i mikroskopima pratimo bolesti mrežnjače na mikroskopskom nivou, ali neke stvari su izvan onoga što ljudska ruka može da uradi. Sa sistemom robota možemo otvoriti cijelo jedno poglavlje operacija na oku”, rekao je Meklaren.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.