Večeras nas očekuje spektakl

Bliski susret

Večeras nas očekuje spektakl

Spremite se za bliski susret - asteroid prolazi pored Zemlje večeras u 19.12 i približiće se Zemlji na desetinu rastojanja Mjeseca od naše planete.

Britanski mediji prenose da će asteroid proći veoma blizu Zemlje. Ovo nebesko tijelo dugačko je deset metara, a za nekoliko dana uslijediće još jedan prolazak mnogo većeg asteroida.

Prema najavama naučnika, "današnji" asteroid, pod nazivom 2016 RB1 prešišaće nas tačno u 19.12 i u tom trenutku biće udaljen samo 40.000 kilometara od površine Zemlje.

Učesnici projekta "Virtuelni teleskop" otkrili su ovaj asteroid tek juče i kažu da će njegov prolazak biti vidljiv sa Zemlje, ali samo sa južne hemisfere.

To, međutim, nije jedini susret sa asteroidima u bliskoj budućnosti.

Prema podacima NASA, mnogo veći objekat, koji bi zbog svoje veličine mogao da izazove katastrofalna razaranja na Zemlji, tek stiže. On je dugačak 1,6 kilometara, ali na sreću, proći će pored nas na bezbjednoj udaljenosti od 7,3 miliona milja.

Ovaj asteroid trebalo bi da nas preleti 17. septembra, ali NASA još ne može da utvrdi u koje će tačno vrijeme proći.

Prema navodima sajta Space.com, asteroid bi trebalo da bude veći od jednog kilometra da bi imao snagu da zbriše čovječanstvo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.