Ovo nije novi „betmobil“, već traktor! (VIDEO)
Foto: screenshot

Posao vozača obavljaju kamere, radar i Dži-Pi-Es

Ovo nije novi „betmobil“, već traktor! (VIDEO)

Američki proizvođač poljoprivredne mehanizacije "Case IH" predstavio je novi traktor koji više liči na neko trkačko vozilo ili verziju „betmobila“.

Nazvan „autonomno koncept vozilo“, robotizovani traktor može da se programira pomoću računara. Za razliku od uobičajenih traktora, nema kabine za vozača, čiji posao obavljaju kamere, radar i Dži-Pi-Es.

Daljinski se upravlja vozilom, a farmeri mogu da nadgledaju putanju pomoću aplikacije na računaru ili tabletu. Može da obavlja svoju namjenu i danju i noću i osmišljen je da, između ostalog, sije i žanje.

Tehnologija planiranja putanje, koju je razvila kompanija "Case IH", omogućava poljoprivrednicima da upravljaju i nadgledaju više vozila istovremeno. Osim toga, traktor je opremljen senzorima koji otkrivaju prepreke.

Ispod haube ima motor jačine 419 konjskih snaga sa maksimalnom brzinom od 50 kilometara na sat.

Pošto se radi o konceptualnom vozilu, još nije precizno rečeno kada bi poljoprivredni „betmobil“ mogao da se pojavi na njivama.

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.