NASA: Jak zemljotres u Los Anđelesu do 2018.

Šanse su 99,9 odsto?

NASA: Jak zemljotres u Los Anđelesu do 2018.

NASA upozorava da će Los Anđeles u naredne dvije godine skoro sigurno pogoditi jak zemljotres. Šanse da se to dogodi su 99,9 odsto, tvrde stručnjaci Agencije za istraživanje svemira.

Iz Laboratorije za mlazni pogon (JPL), istraživačke i razvojne ustanove koja se finansira iz budžeta SAD i Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), a čije je sjedište u kalifornijskom gradu Pasadena, upozoravaju da je niz manjih podrhtavanja ispod tla u Los Anđelesu doveo do nagomilavanja pritiska.

Zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale potresao je grad La Habra na jugu Kalifornije 2014. godine, podsjeća britanski Ekspres.

Pojedini stručnjaci Američke agencije za istraživanje svemira smatraju da još postoje ostaci nagomilanog pritisaka od toga, koji će se skoro sigurno ispoljiti prije aprila 2018. godine.

„Dovoljno je energije sačuvano za izazivanje zemljotresa jačine između 6,1 do 6,3 stepena Rihterove skale“, smatra geofizičarka JPL-a Andrea Donelan.

Donelanova i njene kolege su, nakon korišćenja radara i globalnog pozicionog sistema za praćenje svih podrhtavanja u Los Anđelesu, došli do zaključka da je zemljotres u Los Anđelesu „skoro neizbježan“

Seizmolog Geološkog topografskog instituta SAD Robert Grejvs je, međutim, izrazio sumnje povodom studije JPL-a.

Grejvs je istakao da ne zna koji je metod korišćen da bi se utvrdila vjerovatnoća od 99,9 odsto da veliki zemljotres pogodi Los Anđeles.

„U suštini, time se govori da će se to (zemljotres) dogoditi. A taj nivo sigurnosti, prema mojim saznanjima, nije dostižan. Ne možemo nikada biti tako sigurni“, poručio je Grejvs.

Tanjug/RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.