Naučnici pronašli novi antibiotik
Foto: Thinkstock

Nakon tri decenije

Naučnici pronašli novi antibiotik

Prošlo je 30 godina otkako je posljednji put pronađen antibiotik, a rastuća rezistencija na ove tipove lijekova jedan je od najvećih problema koji trenutno brine naučnike.

Iako se većina modernih antibiotika sastoji od sintetičkih komponenti, u prošlosti su obično dobijani izolacijom iz živih organizama, najčešće iz tla u kojem se vodi pravi 'mikrobiološki rat'. 

Međutim, novi lijek, lugdunin, potiče od bakterije Staphylococcus lugdunensis koja živi u – ljudskom nosu. 

Naučnici sa Tebingen univerziteta u Njemačkoj došli su do ovog otkrića prilikom proučavanja bakterije Staphylococcus aureus, jednog od glavnih uzročnika infekcije na koje današnji antibiotici nemaju dejstvo, poput MRSA. 

I dok je većina dosadašnjih istraživanja bila usmjerena na stvaranje što efikasnijih antibiotika, pojedini naučnici odlučili su da se fokusiraju na njenju konkurenciju, odnosno prirodne neprijatelje, piše Independent. 

Rezultati studije koju je sproveo doktor Andreas Pešel pokazali su da ljudi, u čijem se organizmu nalazi Staphylococcus lugdunensis, imaju 6 puta manje šanse da obole od bakterije Staphylococcus aureus. 

U zdravom tijelu, različiti sojevi bakterija se bore za prevlast, stvarajući ravnotežu. Imajući to u vidu, naučnici su identifikovali specifičan gen koji nosi Staphylococcus lugdunensis i na osnovu njega razvili antibiotik lugdunin. 

Lijek je do sada testiran samo na laboratorijskim miševima, ali naučnici ističu da se pokazao kao veoma uspješan, čak i protiv MRSA. 

Oni će sprovesti dodatna istraživanja, kako bi utvrdili da li novi antibiotik ima isto dejstvo i na ljudski organizam.

b92

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.