Ulja hrane kožu, ali ne mogu da zamijene SPF
Ilustracija

Oprezno!

Ulja hrane kožu, ali ne mogu da zamijene SPF

Većina nas na plažu nosi maslinovo ulje. Ono je super, ali nije jedino. Zato pre sunčanja namažite se uljem, pa kad ga koža upije, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom! Pročitajte kako nas na suncu neguju i štite razna ulja.

Maslinovo ulje štiti od soli, ali ne i od UV zraka
Za njegu lica i tijela na plaži dobra su razna ulja, prije svega maslinovo. Ono je bogato vitaminima, razmekšava i hrani kožu, tako da je sunce i so mnogo manje isušuju, kaže Katarina Mijalković, kozmetičarka. Maslinovo ulje daje prepoznatljivu i lijepu boju tenu, stvara zaštitni film, koji ne dozvoljava soli i pijesku da oštete kožu, ali nimalo ne štiti od UV zračenja. Njegov SPF je samo 2, upozorava sagovornica za portal Ženablic. Zato se prije sunčanja prvo namažite uljem, pa kad ga koža upije, nanesite kremu sa zaštitnim faktorom.

Kantarionovo ulje nikako na sunce
Kantarionovo ulje je poznato kao izvanredan prirodni lijek za kožu, ali ga treba upotrebljavati isključivo za smirenje već nastalih upala kože, a nikako kao zaštitu od sunca jer je fotoosjetljivo, može izazvati fleke i ne sadrži zaštitni faktor. Ako pocrvenite na suncu, osim kantarionovog ulja, odličan lijek je i ulje gospine trave. Ono brzo oporavlja kožu, ali se takođe ne sme koristiti na suncu, već isključivo poslije sunčanja.

Serum stavljajte isključivo uveče
Kada se vratite sa plaže, umijte se i nastavite sa produženom kućnom njegom. Dakle, obavezno očistite lice tonikom ili micelarnom vodom, a onda nanesite kremu koju inače koristite, kao i kremu za oblast oko očiju. Ljeto je pravo vrijeme da u svakodnevnu njegu uključite serume. Međutim, nikako ih ne stavljajte pred sunčanje jer mogu biti fotosenzitivni i izazvati fleke.

Orahovo ulje djeluje kao blagi SPF
Orahovo ulje je jedno od najboljih ulja za sunčanje jer koži daje savršeno bronzanu boju, a pritom štiti od UV zračenja. Naravno, njegova zaštitna moć nije takva da može da zamijeni kreme sa SPF-om od 10 do 17 časova, ali prije i poslije tog perioda možete se osloniti na njega. Ima visok sadržaj vitamina, minerala i antioksidanata, tako da sprečava nastanak bora i blagotvorno djeluje na kožu.

Šargarepino ulje produžava preplanulost
Ulje od sjemenki šargarepe je sjajno za ljeto! Ono ima visok zaštitni faktor, čak 40, tako da može da zamijeni kreme sa SPF-om u periodu dana kad sunce nije jako. Osim toga, ovo ulje sprečava fotostarenje, to jest nastanak fleka i finih bora. Pomaže da boju dobijete brže i da ona bude postojanija. Ako još i jedete po jednu šargarepu dnevno dok ste na moru, boja će vam opstati do kraja ljeta.

Kokosovo ulje štiti od alergije
Ako ste bijele puti, teško i sporo tamnite, mažite se kokosovim uljem. Ono pomaže koži da brzo potamni, a pritom je intenzivno hrani i njeguje. Ima nizak SPF, između 2 i 8, tako da ne štiti od UV zračenja, pa budite oprezni. Velika prednost mu je to što stvara film koji štiti kožu od alergije od sunca i drugih kožnih oboljenja.

Arganovo ulje je super za kosu, ali poslije plaže

Većina žena na plaži štiti kosu od isušivanja maslinovim uljem, koje jeste dobro, ali ne i najbolje. Od sunca i soli najbolje će kosu zaštititi kokosovo ulje. Tako da je ono idealno za boravak na plaži, kaže Ivana Miljković, frizerka. Maslinovo ulje nikako nemojte stavljati na plavu kosu kad idete na bazen, jer će ona još više pozeleneti. Poslije sunčanja operite kosu i nanesite na krajeve arganovo ulje zahvaljujući kom će vaša kosa biti svilena i mekana kao da je uopšte niste izlagali suncu.

Izvor: Ženablic

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.