Ova bolest pogađa svaku sedmu osobu na svijetu
Ilustracija

Istraživanje

Ova bolest pogađa svaku sedmu osobu na svijetu

Uprkos tome što je ovo prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njeni uzroci još uvijek nisu u potpunosti otkriveni.

Najopsežnije dosad sprovedeno istraživanje o migreni, čiji su rezultati objavljeni u Nature Genetics upućuje na to da za razvoj te bolesti postoje genetske predispozicije. 

Istraživanje je sproveo jak međunarodni tim naučnika okupljen u International Headache Genetics Consortium. Naučnici iz Australije, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Holandije, Norveške, Španije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Država studiju su sproveli na DNK uzorcima 375.000 učesnika istraživanja iz Evrope, Amerike i Australije, među kojima ih je 60.000 patilo od migrene. 

Naučnici su uspeli da analiziraju milione genetskih varijanti i otkrili su da se s pojavom migrene može povezati 38 različitih genomskih područja. Naime, dosad se s ovom bolešću povezivalo samo deset genomskih područja. 

Ustanovili su i da se većina genomskih zona preklapa s genima povezanim s određenim vaskularnim bolestima kod kojih dolazi do sužavanja krvnih sudova. 

Uprkos tome što je migrena prilično proširena bolest koja pogađa svaku sedmu osobu u svijetu, njeni uzroci još uvijek nisu u potpunosti otkriveni, što komplikuje razvoj novih načina liječenja. 

O važnosti nedavnih otkrića za budućnost uspješnog liječenja migrena profesor Džon Anker Cvart iz Univerzitetske bolnice u Oslu kaže: 

"Naša otkrića koja se zasnivaju na genetici prvi su konkretan korak prema personalizovanom pristupu u liječenju ove kompleksne bolesti. Mi ljekari odavno znamo da je svaka migrena različita i da su lijekovi koji pomažu jednom pacijentu kod drugog potpuno neefikasni. Nadamo se da ćemo uskoro dobijena saznanja moći da upotrijebimo na način da pacijente podijelimo u grupe s obzirom na genetske predispozicije kada budemo sprovodili klinička istraživanja s lijekovima. Na taj način bi trebalo da povećamo izglede za otkrivanje najbolje terapije za svaku podgrupu", rekao je doktor Cvart.

Jutarnji.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.