Sonda Džuno napravila prekretnicu u istoriji astronomije (VIDEO)
Foto: Screenshot

NASA

Sonda Džuno napravila prekretnicu u istoriji astronomije (VIDEO)

Sonda Džuno američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) pružila je čovječanstvu novi ugao u posmatranju kosmosa.

Džuno je nekoliko nedjelja prije nego što će ući u orbitu Jupitera (4. jula), zabilježila nevjerovatni snimak četiri prirodna satelita “gasovitog džina” – Kalista, Evrope, Ganimeda i Ije – i to dok kruže oko ogromne planete. 

“U istoriji čovječanstva nismo uspjeli da vidimo kretanje bilo kog nebeskog tijela na ovakav način”, rekao je glavni istraživač misije Džuno Skot Bolton na konferenciji povodom uspješnog ulaska sonde u orbitu Jupitera. 

“On je kralj Sunčevog sistema, a njegovi podanici kruže oko njega. Ovo je za mene veoma važno, jer konačno na pravim fotografijama i snimku možemo da vidimo nešto što smo do danas samo zamišljali”, kaže Bolton. 

Ove mjesece otkrio je Galileo Galilej 1610. a prateći ih kroz nekoliko noći zaključio je da kruže oko Jupitera. 

“To je bilo veliko otkriće koje je promjenilo našu perspektivu o kosmosu – Zemlja nije bila centar svemira”, rekao je Bolton. 

“Zamišljao je ovakvo kruženje, a mnogi poslije njega su vijekovima zamišljali kako se kreću planete i zvijezde. Zahvaljujući Džuno, sada to prvi put i vidimo”. 

Video je sastavljen od fotografija koje je sonda napravila JunoCam instrumentom između 12. i 29. juna dok se letilica približavala sa 16 miliona na pet miliona kilometara udaljenosti od Jupitera.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.