Isrorijski uspjeh NASA: Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera
Foto: Tanjug

Misija za istraživanje

Isrorijski uspjeh NASA: Sonda Džuno ušla u orbitu Jupitera

Američka svemirska agencija NASA saopštila je danas da je ostvarila veliki uspjeh kad je njena 1,1 milijardu dolara vrijedna sonda Džuno uspješno ušla u orbitu Jupitera, u sklopu misije za istraživanje porekla Sunčevog sistema.

U Laboratoriji za mlazni pogon NASA u Pasadeni, u Kaliforniji, odjeknuo je aplauz i uzvici oduševljenja kad je u 23,53 po lokalnom, odnosno 4,53 po srednjeevropskom vremenu, sonda po planu ušla u orbitu najveće planete Sunčevog sistema, prenijela je agencija AFP.

"Ušli smo", uizviknuo je Skot Bolton, glavni istraživač NASA iz Istraživačkog instituta u San Antoniju, Teksas.

"Vi ste najbolji tim na svijetu. Upravo ste učinili najtežu stvar koju je NASA ikad uradila", poručio je Bolton svojim kolegama u kontroli misije.

Sonda Džuno je lansirana prije pet godina iz Kejp Kanaverala na Floridi i dosad je proputovao 2,7 milijardi kilometara.

Ta letilica je putovala brzinom većom od 209.200 kilometara na sat kad je usporila motore dovoljno da bi ušla u orbitu Jupitera.

Time počinje 20-mjesečna misija, tokom koje se naučnici nadaju da će otkriti više o tome koliko vode ima na Jupiteru, kao i sastav njegovog jezgra, kako bi došli do podatka kako se ta planeta, kao i druge oko Zemlje, formirala prije više milijardi godina.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.