Ilustracija

Britanski stručnjaci

"Paracetamol ne dovodi do nastanka autizma"

Britanski stručnjaci odbacili su tvrdnje španskih stručnjaka o povezanosti paracetamola i autizma.

U studiji koja je nedavno objavljena u magazinu "Epidemiologija" navodi se da dječaci, koji su u majčinoj utrobi bili izloženi dejstvu paracetamola, imaju povećane šanse da obole od autizma. 

Doktor Džejms Kusak, direktor dobrotvornog društva "Autistika", istakao je, međutim, da ne postoji dovoljno dokaza koji bi mogli da potkrijepe ove tvrdnje, pišeIndependent. 

“Ovaj naučni rad ne pruža dovoljno dokaza o postojanju veze između uzmanja paracetamola i ispoljavanja nekih od simptoma autizma. Objavljeni rezultati su preliminarne prirode, što znači da ovo pitanje ne bi trebalo da brine trudnice”, rekao je Kusak. 

U istraživanju španskih naučnika je učestvovalo 2,644 parova majki i djece, a stručnjaci su učesnicama u periodu trudnoće postavljali veliki broj pitanja u vezi sa uzimanjem ovog lijeka. 

Rezultati istraživanja pokazali su da je kod djece, koja su bila izložena paracetamolu, u petoj godini života zabilježen povećan rizik za pojavu hiperkativnosti i impulsivnosti. 

Međutim, tačne doze lijeka koje utiču na povećanje ovog rizika nisu navedene jer majke nisu mogle da se sjete koju količinu paracetamola su tačno uzimale. Stučnjaci tvrde da se na osnovu toga ne može sa sigurnošću zaključiti da li paracetamol zaista povećava šanse za nastanak autizma. 

“Kao što autori studije i sami navode, biće neophodno sprovesti dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li ova veza uopšte postoji i koji su još faktori uključeni u cio proces, odnosno koliko utiču na povećanje rizika”, objasio je Kusak. 

Doktor je dodao da je u toku istraživanja odbačen čitav niz spoljašnjih činilaca koji se dovode u vezi sa nastankom autizma, ističući važnost prikupljanja dovoljnog broja dokaza prije nego što se iznesu tako velike tvrdnje u javnost.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.