Na Krnovu montirane tri vjetrenjače
Foto: rtcg.me

Izgradnja vjetroelektrane

Na Krnovu montirane tri vjetrenjače

Na lokalitetu Krnovo do sada je dopremljeno 12 vjetrenjača, od kojih je završena montaža njih tri, a iz Ministarstva ekonomije su kazali da se izgradnja vjetroelektrana na Krnovu realizuje utvrđenom dinamikom.

"Komplementna oprema je dopremljena u Crnu Goru i u toku je transport, montiranje i postavljanje vjetrenjača i ostale prateće opreme", naveli su predstavnici Ministarstva.

Oni su podsjetili da je investitor, prema obavezama iz ugovora, dužan da do 7. maja naredne godine omogući početak rada vjetroelektrana i pratećih objekata i infrastrukture, kao i priključenja iste na elektroenergetski sistem.

Ugovor o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo zaključen je sa francusko-austrijskim konzorcijumom Akuo Energy SAS - Ivicom Consulting.

"Ugovorom koji je potpisan 2010. godine je državno zemljište dato u zakup na period od 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage od 72 megavata (MW)", zaključili su iz Ministarstva.

Riječ je o energetskom projektu koji predviđa izgradnju 30 vjetrogeneratora, dvije trafostanice, priključnih dalekovoda i zgrade za održavanje na Krnovu, za koji su ugovor potpisali crnogorska Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja vjetroelektrana na Krnovu, čija vrijednost je oko 120 miliona eura, počela je u maju prošle godine, a imaće godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh).

Vjetroelektrane će biti postavljene na nadmorskoj visini od oko 1,5 hiljada metara gdje je, prema procjenama, prosječna brzina vjetra oko 5,5 do 6,5 metara u sekundi.

Završetkom njihove gradnje doprinijeće se ostvarenju nacionalnog cilja od 33 odsto udjela obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji.

Prije početka realizacije projekta, saopšteno je da su vjetroelektrane na Krnovu prva investicija, tako velikih razjmjera, u kapacitete za proizvodnju električne energije u Crnoj Gori, još od 1980. godine.

RTCG/Mina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.