Zbog ovoga ne možete da zatrudnite, a liječi se brzo i lako
Ilustracija

Ženski sterilitet

Zbog ovoga ne možete da zatrudnite, a liječi se brzo i lako

Sindrom policističnih jajnika, PCOS, najčešći je endokrinološki poremećaj kod žena i najčešći uzrok ženskog steriliteta. Od njega pati 10 odsto žena reproduktivne dobi.

A kako uopšte da posumnjate da možda i vi imate ovaj problem? Obavezno treba da odete kod ljekara ako imate sljedeće simptome:
* rijetke, neredovne menstruacije
* ako ste izraženo maljavi
* ako vam opada kosa
* ako ste gojazni
* ako imate akne i neke promjene na koži
* ako želite da zatrudnite, a ne uspijevate da ostanete u drugom stanju.

Ljekar će pregledom ustanoviti imate li ovulaciju, provjeriće vaš hormonski status i uraditi vam ultrazvuk, na kome se može vidjeti da li su jajnici policistični.
Inače, policistični jajnici nisu stečena bolest, već je riječ o urođenom metaboličkom poremećaju koji se ispoljava nakon prve menstruacije. Ako se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, u prvom redu do dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova, zadebljanja endometrijuma i  karcinoma endometrijuma.

Srećom, liječi se lako, i to:
* Fizičkom aktivnošću i reduktivnim dijetama
* Kontraceptivnim pilulama
* Suplementacijom progesterona kod osoba koje ne smiju da piju oralne kontraceptive
* Lokalnom upotrebom progesterona (Mirena spirala)
* I na kraju - hirurškim metodama

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.