NASA testirala najveću raketu u istoriji (VIDEO)
SLS raketa

Uspješno lansirana

NASA testirala najveću raketu u istoriji (VIDEO)

Ključna komponenta Nasine SLS rakete (Space Launch System) uspješno je lansirana u drugom kvalifikacionom testu. To je poslednji u nizu sveobuhvatnih testova potisnici, prije prvog testiranja SLS rakete bez posade zakazanog za 2018. godinu.

Testiranje, koje je Nasa okarakterisala kao veoma uspješno, pratilo je na stotine ljudi.

„Ovo je poslednji kvalifikacioni test za sistem potisnika i dokazao je stvarni napredak u razvoju SLS raketa“, rekao je Vilijam Gerstenmajer, jedan od administratora projekta u Direktoratu misija sa ljudskom posadom u Nasa sjedištu u Vašingtonu.

Temperatura motora nije prešla predviđenih četiri stepena Celzijusova, što znači da je ostao na hladnijem kraju skale prihvatljive toplote. To je baš veliki uspjeh, naročito ako se ima u vidu da temepratura u potisniku tokom početka procesa lansiranja dostiže 3.300 stepeni Celzijusovih.

Dvominutni test pružio je stručnjacima bitne podatke o 82 kvalifikaciona cilja, čije je postizanje neophodno prije nego što SLS raketa poleti u svemir.

Sada će podaci biti pregledani, a kada proces bude završen, dva potisnika od pet segmenata i četiri „RS-25“ glavna motora davaće snagu raketi SLS u svemirskim misijama.

Na ovim komponentama radi „Orbital ATK“, komercijalni partner Nase. Potisnici će funkcionisati paralelno sa glavnim motorima tokom prva dva minuta leta i pružiti više od 75 odsto potiska potrebnog da raketa i „orion“ svemirski brod „pobjegnu“ Zemljinoj gravitaciji.

„Današnji test je vrhunac više godina vrijednog rada Nasinog tima, 'Orbital ATK' i drugih komercijalnih partnera“, ističe Džon Hanikat, menadžer SLS programa u „Maršal“ svemirskom centru u Hantsvilu.

RTS

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.