Tojota povlači 1,43 miliona vozila zbog vazdušnih jastuka!
Foto: magazinauto.com

Imaju pukotine na spojevima

Tojota povlači 1,43 miliona vozila zbog vazdušnih jastuka!

Japanski proizvođač automobila Tojota povući će 1,43 miliona vozila širom svijeta zbog greške u vazdušnim jastucima.

Automobili koji su pogođeni ovim opozivom su Tojotini modeli "Prius" i "Lexus" iz perioda od 2008. do 2012. godine, navode britanski mediji, a prenosi Anadolija.

Tojota i drugi svjetski proizvođači automobila posljednjih godina pogođeni su milionskim opozivom zbog raznih problema i neispravnosti vazdušnih jastuka japanske kompanije Takata. 

Najnoviji Tojotin opoziv ne uključuje Takatine jastuke i problem nije povezan sa smrtnim slučajevima ili povredama vozača i putnika. Povlaćenje obuhvata 730.000 vozila prodatih u Japanu, 495.000 u Sjevernoj Americi, kao i u Evropi, Kini i drugim regijama. 

U saopštenju Tojote navodi se da je do opoziva došlo zbog toga što spomenuta vozila imaju vazdušne jastuke sa malim pukotinama na spojevima, što bi vremenom moglo dovesti do njihovog proširenja. Zato bi se moglo dogoditi da se vazdušni jastuk samo djelimično naduvaju ili da dijelovi za njegovo naduvavanje završe u unutrašnjosti vozila, što bi dovelo do povećanog rizika od povreda.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.