Evo kako se pravilno nanosi maskara
ilustracija

Omiljeni i nezaobilazni dio make-upa

Evo kako se pravilno nanosi maskara

Maskara je omiljeni i nezaobilazni dio make-upa svake žene bez koje većina nas vjerovatno ne bi mogla da “preživi” dan. Ipak, i pored toga, mnogo žena pravi greške prilikom njenog nanošenja.

Evo šta treba da znate prije nego što sljedeći put nanesete maskaru…

Na tržištu postoji mnogo maskara koje daju volumen, dužinu i definišu svaku trepavicu. Zbog toga treba da utvrdite šta vam je kod maskare najvažnije: volumen, gustina ili dužina, i u skladu s tim odaberete pravu.

Crna maskara!

Svrha maskare je da naglasi oblik oka i definiše trepavice, pa treba da bude vidljiva jer u suprotnom nećete postići taj efekat. Zbog toga crna maskara dobro stoji i ženama s plavom kosom i plavim očima.

Uvijač za trepavice

Mnoge žene ne koriste uvijač, jer se plaše da je on previše bolan. To se može dogoditi samo ako ih uvijate nakon što ste nanijeli maskaru. Dakle, uvijač se koristi isključivo prije maskare, a postupak je sljedeći: gledajući se u ogledalo podignite bradu, uvijač stavite na korijen trepavica, stisnite ga i držite tri do pet sekundi.

Pravilno nanošenje

Ako želite da svom pogledu dodate dubinu i dramatičnost, nakon što ste uvili trepavice, stavite maskaru za produžavanje na donje i gornje trepavice. Potom maskarom za volumen nekoliko puta sitnim, brzim pokretima pređite lijevo-­desno po korijenu trepavica, a zatim i cijelom dužinom. Za kraj, prođite još jednom maskarom za volumen po trepavicama na spoljašnjem uglu oka, kako bi bile naglašenije i gušće od ostalih trepavica.

Dva sloja

Nanesite dva sloja maskare za produžavanje kratkih trepavica. Nanesite maskaru na jedno, pa na drugo oko, pa pričekajte da se potpuno osuši prije nego što nanesete drugi sloj. Nekoliko puta pređite lijevo-­desno po korijenu trepavica i brzim pokretom prođite cijelom dužinom. Na taj način ćete razdvojiti trepavice, a vaše oči će izgledati veće.

Donje trepavice

Nemojte zanemariti donje trepavice. Sloj maskare na donjim trepavicama obavezan je završni potez za smokey eyes. Samo nemojte pretjerati da se maskara ne bi zgrudvala.

Nezavisne
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.