Pet napitaka koje treba da izbjegavate prije treninga
Foto: Shutterstock

Pet napitaka koje treba da izbjegavate prije treninga

Želite najbolje rezultate u teretani? Otkrijte koje napitke nikako ne treba da pijete prije treninga, jer će dehidrirati vaše tijelo prije nego što počnete da se zamarate i znojite u teretani.

Kvalitetna hidratacija prije treninga pomaže mišićima da funkcionišu što bolje. Usred dehidratacije organizma dolazi do smanjenja mišićne snage, izdržljivosti i balansa, a sve to je neophodno za dobar trening. Ono što unosimo u sebe je od velike važnosti kakav će nam trening biti.

Prema rezultatima studije sa Univerziteta Kolumbija, potrebno je unijeti oko 600 mililitara vode dva sata prije fizičke aktivnosti, 235 mililitara tokom zagrijavanja i 235 mililitara vode na svakih 10 do 20 minuta u zavisnosti od težine treninga i toga koliko se znojite.

Ovo su najgori napici koje možete da popijete prije treninga:

NAPICI NA BAZI MLIJEKA

Sva pića na bazi mliječnih proizvoda ili whey protein sa mlijekom konzumirajte nakon treninga. S obzirom da mlijeko sadrži proteine, ugljene hidrate i masti potrebno je dosta vremena da se svari, što će uticati na vaš organizam kao dodatni napor. Umjesto toga uzmite jednu porciju whey proteina sa vodom, pa ćete tako dobiti korisne proteine i izbjeći teško svarljive mliječne masti.

ZASLAĐENI VOĆNI SOKOVI

Teško je odoljeti voćnim sokovima, ali pokušajte da ih izbjegavate prije vježbanja. Većina sokova u sebi imaju velike količine visokog fruktoznog kukuruznog sirupa, koji je vještački zaslađivač i koji loše utiče na rad jetre, metabolizam i povećava šanse za gojaznost.

Bolje je da u čašu vode dodate svježe voće poput raznih citrusa, bobica ili mente i tako ćete dobiti zdrav i osvježavajući napitak. Treba pomenuti i kokosovu vodu koja je izuzetno bogata elektrolitima.

ALKOHOL

Ovo će vam možda zvučati kao pretjerivanje, ali samo jedno pivo nekoliko sati prije treninga može učiniti vašem organizmu više štete nego koristi.

Alkohol dehidrira tijelo i utiče na sveukupni balans tijela, ali i na slabiju koncentraciju. Ako vam treba nešto što će vas podići, probajte sa kafom koja će povećati vašu budnost i popraviti performanse u treningu.

GAZIRANA PIĆA

Gazirana pića bogata ugljen-dioksidom uzrokuje nadimanje i nelagodnost u abdomenu. Takođe, gazirana pića sadrže velike količine natrijuma koji utiče na dehidraciju ćelija u organizmu. Uz to, u njima se može naći vještački zaslađivač aspartam koji se povezuje sa brojnim zdravstvenim problemima kao što su migrene, vrtoglavice, gubitak pamćenja i česte promjene raspoloženja.

SPORTSKA PIĆA

Sportski napici su prepuni šećera i sadrže malo zdravih nutrijenata. Svojim konzumentima obezbjeđuju brz nalet energije koji se međutim vrlo brzo pretvori u drastičan pad energije.

Loše utiču i na hormonalni sistem sprečavajući brži oporavak tijela poslije treninga.

Ukoliko želite pravi izvor energije probajte sa sokom od paradajza koji je bogat kalijumom i prirodnim šećerima koji će djelotvorno uticati na vaš krvni pritisak.

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.