Ovo je najlakši način da odredite koji tip kože imate
Ilustracija

Ovo je najlakši način da odredite koji tip kože imate

Najlakši način da otkrijete koji tip kože imate je da temeljno očistite kožu, a zatim tri do četiri sata ili preko noći ne stavljate nikakve proizvode na lice. Ako su na njoj blago izražene masne mrlje, koža je normalna. Ako uopšte nema masnih mrlja, koža je suva. Kod masne kože mrlje su izražene, a kod mješovite kože na maramici će vam ostati masne mrlje samo na određenim djelovima lica.

Normalan tip kože

Normalna koža je fina, glaka i elastična, pore su nevidljive, a izlučivanje znoja i loja je uravnoteženo. Ten je ružičast, nos, čelo i brada lagano masni. Ovaj je tip kože rijedak, a obično ga imaju samo vrlo mlade osobe.

Suvi tip kože

Suvi tip kože karakterišu fina građa i nevidljivi otvori lojnih žlijezda, odnosno pore. Koža je mat, lagano neravna i bez sjaja, a u predjelu oko očiju sklona stvaranju bora.

Masni tip kože

Kod ovog tipa koža je neprozirna, debela i lagano otekla. Pore su jasno vidljive, nos, brada i čelo su sjajni, koža je sklona stvaranju nečistoća, prištića i akni.

Mješoviti tip kože

Za ovaj tip je karakteristično što su srednji djelovi lica, odnosno takozvana T-­zona (nos, čelo i brada) izrazito sjajni, a obrazi i područje oko očiju suvi i osjetljivi. Srednji dio lica obiluje žlijezdama koje izlučuju mnogo loja. Na suvim djelovima lica pojavljuju se bore. Uz suvu kožu, ovaj tip je najzastupljeniji.

Osjetljiva koža

Zbog toga što je tanka i delikatna, osjetljiva koža vrlo je podložna opekotinama od sunca i alergijskim reakcijama. Preparativni i dekorativni proizvodi mogu da izazovu crvenilo, sušenje, svrab i fleke. U takvim slučajevima morate biti izuzetno pažljivi sa proizvodima koje nanosite na kožu, a prilikom izlaganja suncu koristite zaštitnu kremu minimalno sa zaštitinim faktorom 15.

Lepotaizdravlje.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.