Zašto je vaša plava kosa – žuta?
Foto: Thinkstock

Omiljena mnogim ženama

Zašto je vaša plava kosa – žuta?

Omiljena mnogim ženama, a svakako i muškarcima, svijetlo plava kosa je oduvijek sinonim za nježne, ali i jako seksepilne žene. Ipak, do tih divnih pepeljastih, platinastih i bisernih nijansi teško se dolazi.

Razloga za to je više, a na prvom mjestu svakako je pigment žena sa ovih prostora. Priroda nije predvidjela da budemo platinasto plave, pa je to kod nas teže nego recimo kod Njemica ili Britanki i skandinavskih žena, bez konkurencije.

Uvijek pročitajte uputstvo na farbi za kosu

Druga jako bitna stvar je da, ukoliko se same farbate, obavezno pročitate na ambalaži koliko tonova posvjetljuje. Upravo tu nastaje ona “mala” razlika između bojenja kod kuće i kod frizera. Boje za profesionalce posvjetljuju i do 6-7 tonova, one za kućnu upotrebu 2-4, a i postojanost im je kraća od profesionalnih.

Šta to znači? 

To znači da ako kupujete boju na kojoj piše da posvjetljuje do 4 tona, a vi ste tamno smeđi, ne očekujte da budete jako svijetlo plavi jer vam je za to potrebna plava boja koja posvjetljuje bar 6 tonova ili posjvetljena kosa prije bojenja. Kako god da izgleda na ambalaži, ako boja ne nosi oznaku specijalno ili ultra svijetlo plava (obično označena nijansama 11 i 12), ona to neće ni biti.

Postoji više načina

Plavuše, obično, imaju svijetle krajeve i žućkast korijen i zato izvlače pramenove, blajhaju ili stavljaju preliv.

Kod farbanja plave kose jako je bitno da nanesete dovoljno boje. Nikada nemojte štedjeti  jer ako je ne nanesete dovoljno, neće se dovoljno ni razviti. Takođe, držite je onoliko koliko proizvođač kaže, ne kraće, jer je plavoj boji potrebno vrijeme da kosu prvo posvijetli, a zatim i tonira. Za plavuše je, takođe, jako bitno kakav im je prirodni pigment da bi znale da izaberu boju koja će neutralisati neželjene tonove, a postići željenu nijansu.

Možda izgleda komplikovano, zapravo umije da bude, dok ne pronađete nijansu za sebe.

Nezavisne

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.