Zanimljiva simbolika svjetskih zastava
Ilustracija

Top 9

Zanimljiva simbolika svjetskih zastava

Ako niste „zagriženi“ veksilolog, vjerovatno ne znate šta znače motivi na pojedinim svjetskim zastavama.

Boje zastava kao i simboli na njima obično nose skriveno značenje, a gledano iz tog ugla, južnoafrička je jedna od najzanimljivijih. 

Predstavljamo vam neke svjetske zastave sa interesantnom simbolikom.

Njemačka

 

Foto: fdecomite / Flickr.com 

Njemci su željeli da promijene zastavu i imidž nakon završetka Drugog svjetskog rata, do kog su imali crveno, bijelo, crnu zastavu koja je ukazivala na prusko nasljeđe i njemačku vojnu tradiciju i dominaciju. 

Tako je 1949. usvojena crveno – zlatno – crna zastava koja simboliše Vajmarsku Republiku.

Južnoafrička Republika

 

Foto: flowcomm / Flickr.com 

Kada je Južnoafrička Republika postala demokratska zemlja 1994. željela je da njeno novo uređenje bude vidljivo i na glavnim obilježjima. 

Tako je odabrana zastava koja ukazuje na holandsko (narandžasto/crveno) i britansko (plavo-crveno) nasljeđe i boje Afričkog nacionalnog kongresa (crna, zelena i žuta), dakle, na jedinstvo svih naroda i kultura ove zemlje.

Brazil

 

Foto: Jorge Brazil / Flickr.com 

Ova južnoamerička zemlja ima 26 zvezdica koje simbolišu njene države i federalne distrikte. Međutim, umjesto da budu poredane u redove, raspoređene su onako kako je jedna grupa zvijezda bila pozicionirana 15. novembra 1889. nad Rijom.

Grenada

 

Foto: Nicolas Raymond / Flickr.com 

Crvena boja na zastavi Grenade simboliše snagu, zlatna mudrost, sedam zvjezdica njene parohije, a zelena raskošnu vegetaciju. 

Međutim, najzanimljivije je porijeklo simbola na lijevoj strani. On predstavlja muskatni oraščić, ali i reputaciju Grenade kao “ostrva začina”.

Kina

 

Foto: Richard Fisher / Flickr.com 

Crvena boja na svim zastavama simboliše snagu i moć, ali se ta boja povezuje i s komunizmom i duhom revolucije, koja se u ovoj zemlji dogodila 1949. 

Ipak, manje očigledno je to šta predstavlja pet žutih zvjezdica. Najveća predstavlja jedinstvo pod Komunističkom partijom, dok četiri manje simbolišu tradicionalne klase – radničku, seljačku, urbanu-buržoaziju i nacionalnu buržoaziju ili kapitaliste.

Indija

 

Foto: Adam Jones / Flickr.com 

Indijska zastava usvojena je u julu 1947. nakon sticanja nezavisnosti od britanske vladavine. U središtu ove zastave je tamno plavi krug “ašoka čakra”, odnosno “točak zakona”. Ovaj simbol predstavlja 24 sata u toku dana, ali ukazuje i na hinduističku tradiciju ove zemlje. 

Narandžasta predstavlja hrabrost, ali i hinduse, budiste i đainiste, bijela čistotu, a zelena vjeru i plodnost, kao i muslimansko stanovništvo Indije.

Bocvana

 

bocvana


Zastava Bocvane je svijetlo plava sa belim prugama i crnim središtem. Crna i bijela simbolišu harmoniju ali ukazuju i na nacionalni simbol - zebru, dok plava zavisnost ove zemlje od vode.

Austrija

 

Foto: James Cridland / Flickr.com 

Austrijska zastava usvojena je 1084. i ima doslovno krvavu istoriju. 

Premapredanju, njen izgled inspirisan je legendi o vojvodi Leopoldu V od Austrije tokom Opsade Akre. On je u bici teško povrijeđen i njegova bijela odora je do pojasa bila potpuno natopljena krvlju, ali kada se bitka završila i vojvoda skinuo opasač, donja polovina odore i dalje je bila bijela kao snijeg. 

Austrijanci danas povezuju boje svoje zastave sa mirom umjesto sa ratom.

Sjeverna Koreja

 

Foto: Roman Harak / Flickr.com 

Pored klasičnih obilježja komunizma (crvene boje i zvijezde), bijela na ovoj zastavi označava čistotu, a plava mir. 

Zanimljivo je da Sjeverna Koreja ima i najveći jarbol za zastave na svijetu dugačak čak 160 metara.

b92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.