Arktik prvi put bez morskog leda
Ilustracija

Ove ili iduće godine

Arktik prvi put bez morskog leda

Naučnici upozoravaju da bi Arktik mogao da ostane bez morskog leda u ovoj ili već u narednoj godini, što predstavlja jednu od najvidljivijih posljedica globalnog zagrijavanja.

Satelitski snimci čiji je autor Služba za snijeg i led SAD, nastali početkom juna, pokazuju da se pod ledom trenutno nalazi površina od 11,1 miliona kvadratnih kilometara, što je za oko 1,5 miliona kvadratnih kilometara manje od 30-godišnjeg prosjeka. 

Poređenja radi, riječ je o šest puta većoj površini od površine Velike Britanije, piše Independent. 

Piter Vadhams, profesor sa Univerziteta Kembridž, smatra da će već ove godine u septembru Arktik imati manje od jednog miliona kvadratnih kilometara pod ledom, a moguće je i da se morski led potpuno istopi. 

Ako se to ne desi ove godine, sljedeće sigurno hoće, smatra Vadhams. 

Prema mišljenju naučnika, Arktik je bez morskog leda posljednji put bio pre 120.000 godina.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.