Zašto nastaju ciste na dojkama i kako prepoznati simptome
Ilustracija

Hrana koja sprječava hormonalna oboljenja

Zašto nastaju ciste na dojkama i kako prepoznati simptome

Veliki broj cista pojavljuje se bez ikakvih simptoma, a što se ishrane tiče, prije svega treba izbjegavati masnoće iz namirnica životinjskog porijekla, kao i šećere i bijelo brašno.

Benigne ciste na dojkama veoma su čest ženski problem, a njihova pojava povezuje se s nezdravim i stresnim načinom života. Statistički podaci pokazuju da najveći broj pripadnica ljepšeg pola bilježi promjene na dojci u reproduktivnom periodu, nakon 30. godine života, mada se one mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu, piše Kurir.

Većina njih spontano nestaje nakon menopauze. S obzirom na to da ishrana i stresan način života imaju veliki uticaj na nastanak ovih benignih promjena, samim tim promjenom životnog stila može se uticati na njihovo liječenje, ali i prevenciju.

Poznato je da ljekovito bilje ima dugu i uspješnu tradiciju u liječenju dobroćudnih promjena na dojkama i njega nikako ne treba zanemarivati, iako je od ranije poznato da vodene ciste na dojkama rijetko prerastaju u rak.

Veliki broj cista pojavljuje se bez ikakvih simptoma, pa se otkrivaju slučajno, prilikom redovnog ultrazvučnog pregleda. Takode, žena sama može napipati neobične čvoriće u dojkama, što najčešće izaziva veliku uznemirenost uslijed straha od raka.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.